Image

Efterfrågan starkast vid hyrestoppen

Transaktioner De senaste 30 åren har efterfrågan på fastigheter varit som starkast när hyrorna har varit som högst. Många investerare har alltså betalat särskilt höga fastighetspriser när utsikterna för hyrestillväxt har varit begränsade. Detta framgår av en analys som den finansiella rådgivaren Leimdörfer publicerat.
Publicerad den 9 Oktober 2012
Erik Eliasson. Bild: Leimdörfer. Bild: Leimdörfer
Erik Eliasson. Bild: Leimdörfer.

Trots att avkastningskraven borde vara som lägst när investerarna förväntar sig stigande hyror visar Leimdörfers analys ”The rental peak – promise or peril?”, att det historiskt har varit tvärtom – i centrala Stockholm har avkastningskraven varit som lägst när hyresnivån redan har nått toppen.

– I praktiken innebär det att investerare som undviker att följa strömmen och istället köper fastigheter när hyresnivån bottnar kan dra nytta av både stigande hyror och fallande avkastningskrav. Det betyder även att många investerare betalar dyrt för begränsade möjligheter till hyrestillväxt, säger Erik Eliasson, vd på Leimdörfer.

Under den 30-årsperiod som Leimdörfer studerat har hyror och fastighetspriser varierat kraftigt. Varken hyror eller priser kan dock stiga för evigt, lika lite som de kan sjunka bottenlöst. Kraftigt stigande hyror bör alltså föra dessa närmare den punkt där trenden vänder, på samma sätt som låga hyror förebådar en hyrestillväxt.

– En förklaring till våra resultat är att investerare istället tolkar höga hyror som en signal om att dessa kommer att fortsätta stiga, säger Erik Bodin, analyschef på Leimdörfer.

- En annan förklaring är att hyres- och investerarmarknaden påverkas på ett likartat sätt av konjunkturen. I goda tider är hyresgästernas betalningsvilja stark för kontor i centrala lägen, samtidigt som investerarna kan finansiera sina förvärv till attraktiva villkor och nya aktörer etablerar sig på marknaden, säger Erik Bodin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige