Analysen bygger på insamlade data för 2021 och tidigare hyresundersökningar för kläd- och skohandeln. Majoritet av hyresgästerna har sedan 2021 fått ytterligare två hyreshöjningar. I januari 2022 höjdes hyrorna med 2,8 procent och i januari 2023 med 10,9 procent, detta enligt måttet KPI.
"Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3.100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion", sade Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Risken för fortsatta hyreshöjningar bedöms på grund av KPI-indexeringen att vara stor.
"Om regeringens och Riksbankens prognoser för KPI slår in kommer hyresökningen på tre år, 2022-2024, kunna uppgå till omkring 20 procentenheter", står det i pressmeddelandet.
"Detta är förstås särskilt allvarligt i en tid när handeln redan pressas av en kraftigt minskad efterfrågan, en svag valuta och andra stora kostnadsökningar", sade Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Lista Merparten av de noterade fastighets- och byggbolagen fick se sina aktiekurser dippa under december. Bland de som steg stack SBB ut och fick se sin aktiekurs stiga med över 17 procent.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.