Image
Svensk Handel varnar för hyreshöjningarnas effekt på butikerna.
Svensk Handel varnar för hyreshöjningarnas effekt på butikerna. Bild: Svensk Handel

Efter hyreshöjningarna: Två av tre butiker riskerar att slås ut

Uthyrning I januari höjdes hyrorna för kommersiella lokaler med nästan elva procent vilket kan beskrivas som ett hårt slag mot landets butiker. Så mycket som två tredjedelar av kläd- och skohandeln riskerar att slås ut efter hyreshöjningar och minskad efterfrågan. Det skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande på tisdagen.
Publicerad den 14 Mars 2023

Analysen bygger på insamlade data för 2021 och tidigare hyresundersökningar för kläd- och skohandeln. Majoritet av hyresgästerna har sedan 2021 fått ytterligare två hyreshöjningar. I januari 2022 höjdes hyrorna med 2,8 procent och i januari 2023 med 10,9 procent, detta enligt måttet KPI.

"Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3.100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion", sade Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Risken för fortsatta hyreshöjningar bedöms på grund av KPI-indexeringen att vara stor.

"Om regeringens och Riksbankens prognoser för KPI slår in kommer hyresökningen på tre år, 2022-2024, kunna uppgå till omkring 20 procentenheter", står det i pressmeddelandet.

"Detta är förstås särskilt allvarligt i en tid när handeln redan pressas av en kraftigt minskad efterfrågan, en svag valuta och andra stora kostnadsökningar", sade Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige