Image

Drygt 300 000 kvadratmeter lager färdigställs 2012

Sverige Enligt Colliers ska det färdigställas 13 distributionslager, strax över 300 000 kvadratmeter, i år. Det är den tredje högsta volymen sedan Colliers mätning startade 2002.
Publicerad den 8 Februari 2012
Erik Barnekow. Bild: Colliers International. Bild: Colliers International
Erik Barnekow. Bild: Colliers International.

Årets volym blir slaget av toppåret 2006 och 2009. En anledning till 2009 års höga etableringsvolym är att finanskrisen hösten 2008 bidrog till att många beslut på etableringar fick skjutas på framtiden.

Årets volym kommer av en stark BNP-tillväxt under de två sista kvartalen 2010 och de två första 2011, i och med att tiden från beslut till en färdig logistikanläggning är cirka 18 månader, enligt Colliers, som också nämner att konsolideringen mot större distributionslager fortsätter.

Etableringarna ägs till cirka 50 procent av slutanvändarna, vilket är något fler än normalt.

Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers International bedömer att detta beror på den förhållandevis dyra finansieringen som bland annat logistiksegmentet drabbats av. Investerare når helt enkelt inte upp till sina krav avseende ränta på eget kapital.

- Tyvärr får vi flera signaler på att banker bedömer hela logistiksegmentet som mer osäkert och straffar därför segmentet med en högre marginal. Det är förvånansvärt att kontor i B-lägen fortfarande kan få bättre finansieringsvillkor än prime-logistik, men det bottnar antagligen i en viss slöhet hos bankerna som inte orkar ta reda på underliggande fakta i varje enskilt affärscase, säger Erik Barnekow.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY