Konkurrensverket anser att Akademiska Hus har brutit mot lagen om offentlig upphandling när man gav Skanska ett avtal värt över en miljard kronor. Konkurrensverket menar att Akademiska Hus ska böta tio miljoner kronor.
Akademiska Hus hävdar å sin sida att man inte omfattas av LOU, trots att det handlar om ett statligt bolag - avtalet föregicks av en anbudsinfordran, men inte en upphandling enligt bestämmelserna i LOU.
Förvaltningsrätten gick i första läget på Akademiska Hus linje, men i domen har man enbart tagit ställning till frågan om avtalet med Skanska ingicks före eller efter de nya regler om upphandlingsskadeavgift började gälla.
Nu skriver Upsala Nya Tidning att vill Konkurrensverket att rätten ska ta upp själva kärnfrågan; om Akademiska Hus omfattas av LOU.
– Det här fallet är principiellt viktigt. Det handlar om ett statligt fastighetsföretag som anser att man inte alls omfattas av lagen om offentlig upphandling, säger Daniel Johansson, processråd vid Konkurrensverket till UNT.
– Vi anser att Akademiska hus tillgodoser ett allmännyttigt behov. De är inte tillsatta av staten för att generera vinst till ägaren utan för att vara ett allmännyttigt bolag som tillgodoser universitet, högskolor och forskningsinstitut med lokaler, fortsätter han.
Medan Akademiska Hus inställning är att man inte kan omfattas av LOU eftersom man verkar på en konkurrensutsatt marknad.
– Om vi ska konkurrera med andra fastighetsägare så måste vi spela på samma villkor som dem, säger Hans Antonsson, regiondirektör för Akademiska Hus i Uppsala, till UNT.
– Tid är pengar. Vi gör bättre affärer utanför LOU. Det vi riskerar med LOU är överklaganden från företag som förlorat upphandlingen vilket gör att tidsplanen för projektet flyttas fram, och det kostar pengar.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.