Image
Nobel Center.
Nobel Center. Bild: David Chipperfield Architects

Den nya majoriteten stoppar Nobel Center

Bygg/Arkitektur Den nya majoriteten i Stockholm, bestående av Alliansen och Miljöpartiet, kommer att stoppa planerna på Nobel Center på Blasieholmen.
Publicerad den 15 Oktober 2018

– Vi tycker att ett Nobelcenter är en otrolig, fantastisk idé som verkligen skulle tillföra något till Stockholm. Men vi är ense om att Blasieholmen inte är den rätta platsen, säger Lotta Edholm (L), på en presskonferens, enligt SR.

Edholm säger också att de kommer ta upp en dialog med Nobelstiftelsen om att hitta en lämplig plats för centret.

Den nya majoriteten säger även nej till Applebutiken och OS i Stockholm 2026.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten kommenterar:
– Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser. Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobels anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin:
– Med Nobel Center på Blasieholmen har vi velat skapa ett kunskapens och folkets hus mitt i Stockholm. Det är en idé vi fortfarande tror på. Om den politiska majoriteten i Stockholm stänger dörren till Blasieholmen skulle ett helt nytt projekt behövas för att förverkliga idén. Det vore kostsamt och skulle förutsätta att många intressenter samlades på nytt. Det skulle också kräva trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige