Image

Den hotande storstrejken på byggsidan är avblåst

Bygg/Arkitektur I går kväll kom Sveriges Byggindustrier och Byggnads överens och det blir därför ingen strejk i dag.
Publicerad den 2 April 2013
Ola Månsson. Bild: Sveriges Byggindustrier
Ola Månsson.

Det accepterade medlarbudet innebär att exportindustrins lönenorm blir lönenorm även för byggbranschen.

Ett huvudentreprenörsavtal ska också skrivas in i avtalet och ett arbete ska omedelbart påbörjas för hur det ska gå till.

Medlarbudet innebär ökade satsningar på arbetsmiljö, bland annat genom forskning, bättre introduktion av nyanställda, en ny standard för kommunikationen på byggarbetsplatserna, utökad utrustning och fler hälsoundersökningar.

– För oss och medlemsföretagen har arbetsmiljön och entreprenadfrågorna varit en del av det dagliga arbetet länge och vi fortsätter lika målinriktat som tidigare. Det viktigaste för oss nu är förbättra relationerna med Byggnads och få stopp på de ständiga lönekonflikterna, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

- Idag kan alla byggnadsarbetare i det här landet sträcka på sig. Vi har idag fått till ett program för införande av huvudentreprenörsansvar. Det innebär att vi kommer att tillsätta en grupp, med oberoende personer som är väl insatta i problematiken, för att effektivt jobba fram lösningar på hur ansvaret över entreprenörskedjorna ska regleras i avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige