– Det är ett spännande förslag på en plats som alla Stockholmare har en relation till. Jag tycker personligen att det är väldigt roligt att vi nu ser att stora fastighetsägare vågar ta ut svängarna lite i Stockholms offentliga rum. Nu fortsätter processen med omvandlingen av kvarteren runt Gallerian. Det är ett intressant arbete med många olika aspekter som ska vägas in, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
AMF Fastigheter och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag med fyra arkitektkontor för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Det vinnande förslaget som kommer att utvecklas vidare är signerat det danska arkitektkontoret Lundgaard&Tranberg.
– Det här är ett nyskapande förslag med uppbruten, inbjudande och spännande fasad mot Regeringsgatan. Vår ambition är att vitalisera kvarteret och ett större syfte är att utveckla och stärka Stockholm. För att behålla stadens internationella attraktionskraft behöver vi skapa fler platser som främjar innovation, tillväxt och samarbeten, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.
Förslaget öppnar upp kvarteret mot Regeringsgatan och skapar ett aktivt citystråk med mer liv i city. Passager genom byggnaden skapar nya samband inom hela kvarteret och kopplar Regeringsgatan till Sergels torg och Brunkebergstorg. Utsikten från byggnaden kommer att ge nya vyer över Stockholm och det finns också planer för publik verksamhet i området och på taket. Förslaget kan även komma att inrymma upp till 30 hyresrätter i en egen byggnad mot Regeringsgatan.
En viktig del i projektet Urban Escape Stockholm är att öka stadens konkurrenskraft som attraktiv och levande plats. Utöver den nya fastigheten Trollhättan 30 rymmer kvarteret bland annat Stockholms första innovationshus Epicenter och två unika hotellkoncept.
AMF och Stockholms stad arbetar nu tillsammans med Lundgaard&Tranberg vidare med detaljplan, program och projektering. I denna process kommer förslagets kvaliteter att utvecklas vidare och säkras för ett genomförande.
– Vår vision för Trollhättan 30 är att fläta samman och stärka stadens befintliga puls med en ny dynamisk rumslig värld, där man arbetar, handlar och bor i nära kontakt med dem omgivande staden. Vi vill skapa en arkitektur som för vår och AMF Fastigheters gemensamma idé om den generösa staden vidare. En stad där byggnader samspelar med omgivningarna och ger något tillbaka till människorna, säger Lene Tranberg, arkitekt och grundare av Lundgaard&Tranberg.
Lundgaard & Tranberg är kända för sin nyskapande, originella platsspecifika arkitektur, med fokus på stadsutveckling och integration mellan den enskilda byggnaden och det omkringliggande samhället. Kontoret har varit föregångare i arbetet med konceptet “generös stad“ och har genom en rad byggnadsprojekt demonstrerat hur byggnader kan ingå i samspel med omgivningarna på ett sätt så det uppstår nya betydelsefulla platser till glädje för både beställare och allmänheten.
• Lene Tranberg är född 1956 och startade arkitektbyrån Lundgaard & Tranberg 1984. Idag är Lene Tranberg en av Danmarks mest erkända arkitekter känd för sin nyskapande stil.
• Lundgaard & Tranberg är femfaldig mottagare av det prestigefyllda priset RIBA European Award från Royal Institute of British Architects.
• Lundgaard & Tranberg är arkitekterna bakom en rad uppmärksammade projekt som Culture Casbah, en utvecklingsstrategi och bostäder i Rosengård Malmö; Telakkranta, en ny stadsdel med butiker bostäder och hotell i Helsingfors; Det Kongelige Teaters nya hus i Köpenhamn och Kilen, Copenhagen Business School, Frederiksberg.
• Lene Tranberg tilldelas 19 november, 2014 Prins Eugen-medaljen av den svenska konungen för framstående konstnärlig verksamhet.
Fakta om Trollhättan 30
• Förslaget innefattar 44 000 kvadratmeter och cirka 30 bostäder i en egen byggnad.
• Start-PM antogs i nämnden den 6 februari 2014 och baserades på att ett parallellt uppdrag skulle genomföras som en del av detaljplaneprocessen,
• Bedömningsgruppen bestod av: Mats Hederos, AMF Fastigheter Ordförande, Karolina Keyzer, Stadsarkitekt Stockholms Stad, Martin Schröder, Stockholms Stad, Martin Tufvesson, AMF Fastigheter, Bo Wintzell, AMF Fastigheter och Owe Swanson arkitekt, Sekreterare.
Fakta om Urban Escape Stockholm
• Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
• Inom Urban Escape Stockholm ryms den nya tidens kontor, restauranger, hotell, torg och takmiljöer - allt i ett samspel.
• Urban Escape Stockholm utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 kvadratmeter till cirka 130 000 kvadratmeter.
• Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 kvadratmeter för moderna och flexibla kontor, 29 000 kvadratmeter för hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter för handel och restaurang.
• Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och övriga fastighetsägare runt torget.
• Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med Stockholms stad och fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.
• Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.