Image

Credi: Sommarstormen mojnar ut?

Ekonomi/Finansiering Huvudindex i Catellas kreditbarometer Credi ökade med 2,1 enheter till 56,6 jämfört med 54,5 i juni 2015. Ökningen drevs av att både långivare och låntagare upplevde goda finansieringsvillkor under de senaste tre månaderna. Framåtblickande delindex bekräftar samtidigt ytterligare en avmattning och att finansieringsvillkoren förväntas vara oförändrade under kommande tremånadsperiod.
Publicerad den 16 September 2015
Martin Malhotra. Bild: Catella
Martin Malhotra. Arvid Lindqvist, analyschef på Catella. Bild: Catella.
Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

- Sommaren kännetecknades av ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Även om turbulensen fortsätter in i september indikerar Catellas kreditbarometer Credi en god tillgång till finansiering. Fastighetsbolagen fortsätter finansiera sig med preferensaktier – totalt har bolagen emitterat preferensaktier för 3,8 miljarder kronor bara i år. Marknadsaktörerna indikerar dock en ökad försiktighet inför kommande tremånadsperiod och Credis framåtblickande index har sjunkit till vändningspunkten 50,0, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Credis huvudindex visar sammantaget en förbättring om 2,1 indexpunkter till 56,6. Ökningen beror på en stark tillväxt i delindex de senaste tre månaderna, en ökning med 4,5 enheter sedan juni till 63,1 i september. I nuvarande mätning har skillnaden mellan de två delindexen för nuvarande situation och de kommande tre månaderna ökat till 13,1 enheter.

- Svensk ekonomi växer snabbt ur ett internationellt perspektiv för tillfället. Utvecklingen i världsekonomin blir dock allt mer osäker och mycket tyder på att den avmattning vi ser just nu i tillväxtländerna är början på en global lågkonjunktur. Sentimenten på den svenska kreditmarknaden är än så länge robust och hålls uppe av den starka ekonomiska tillväxten, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Ser man till de noterade fastighetsbolagen nådde genomsnittsräntan en ny historiskt låg nivån under andra kvartalet 2015 på 2,8 procent. Den genomsnittliga belåningsgraden följer också en nedåtgående trend och sjunker till 53,0. Även denna närmar sig en historiskt låg nivå, trots att andelen utestående obligationer ökat under perioden. Samtidigt visar bolagens rapporterade värden en tillväxt som överstiger den värdeutveckling som den listade sektorn genomgick under Q2 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Det här tror Rutger Arnhult om börsen

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Klöverns vd Rutger Arnhult efter Q3-rapporten. Det här fokuserar mångmiljardären på de kommande kvartalen: "Vi ska ha respekt för att läget är fortsatt osäkert".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY