Image
Lina Hann.
Lina Hann.

Comeback i Almedalen för Nordbygg

Event Mindre än ett år tills mässan Nordbygg drar i gång är det full fart på planeringen. Flera spännande nyheter är på gång och det är stort intresse från branschen. Just nu ligger bokningsläget på 70 procent.
Publicerad den 15 Juni 2023

För tillfället är det tomt i entréhallen till Älvsjömässan. Om mindre än ett år kommer dock Nordbyggs huvudscen att fylla utrymmet med föreläsningar och diskussioner. Planeringen av program och innehåll är i full gång och intresset från branschen är stort enligt Lina Hann, projektledare för Nordbygg.

– Det känns stabilt mot bakgrund av att omvärldsläget ser ut som det gör. Det vi har märkt är att vissa beslut är mer långsamma än tidigare. Men det är samtidigt väldigt många som vittnar om behovet av att synas och hitta nya samarbetspartner. Vi har fått tillbaka ett gäng viktiga utställare som vi inte hade med på förra mässan. Det är jättekul. Man behöver hitta nya kunder och värna även om sina tidigare kunder. Och då är Nordbygg en bra mötesplats att satsa på, säger hon.

Vilka är de stora nyheterna under Nordbygg 2024?
– Vi kommer ha nytt temaområde med solteknik som ingår i en utvidgning av vårt fokus på elektrifieringen av byggbranschen. Där kommer vi också ha en bilsalong med elfordon. Det är många som byter ut sina flottor och vi tänker oss att det här området kommer omfatta även laddinfrastruktur och elbolag.

Är det några nya konferenser inplanerade?
– Ja, vi är väldigt glada att Roomvent kommer hålla sin nästa internationella konferens på Nordbygg. Senast arrangerades den i Kina. Det är världens främsta mötesplats för forskning om inomhusklimat. Här ska näringsliv träffa akademi. Vi väntar oss forskning från hela världen. Det är en betalkonferens i en separat del av mässområdet men tanken är att det även kommer bli en samlingsyta ute i hallen för Roomvent. Vi kommer knyta ihop konferensen med mässan.

Kommer besökarna känna igen sig på Nordbygg?
– Disponeringen av hallarna ser ungefär ut som tidigare. En förändring är att vi kommer ha en materialscen i C-hallen. Där kommer man prata om hållbara material. Energismartscenen flyttar från entréhallen till A-hallen. Och vi blåser upp huvudscenen i entréhallen. Vi vill ha en hög nivå på vårt content. Mer debatt och panel och bryter upp det mer än tidigare. Det blir stort fokus på innovation och hållbarhet.

Vad är temat för arkitekttävlingen?
– Vi kommer ha arkitekttävling i entréhallen. Det har vi haft varje år sedan 2010. I år kommer det fokusera på trä tillsammans med Svenskt trä. Tävlingen utlyses i juni och kommer fokusera på cirkulära processer och flöden.

Händer det något mer innan mässan sparkar i gång?
– Vi har plockat fram delsegment ur Nordbygg och skapat nya mötesplatser. Vi har precis genomfört konferensen Fastighetsenergi. Och i sommar gör vi comeback med Samhällsbyggararenan på Almedalen. Vi har haft vår mötesplats på en båt tidigare men nu har vi hyrt ett garage på Donnersgatan. Och i höst kommer vi arrangera konferensen Byggmaterialdagen tillsammans med Byggmaterialindustrierna. Det som är bra är att vi håller Nordbygg relevant hela året. Det är bara olika segment och målgrupper som vi vänder oss till.

Vad kommer ni ha för program under Almedalsveckan?
– Det blir två dagar med fullt fokus på bygg och installation och den tredje dagen kommer handla om järnväg. Vi kommer ha ett helt gäng med våra samarbetspartners med oss. Det ska bli väldigt spännande.

Har ni kommit på fötter igen efter pandemin?
– Vi blev hårt drabbade av pandemin men studsade tillbaka snabbt. Det är nästan så man glömt bort att den varit. Men vi tappade ordentligt med internationella besökare senast. Där är det viktigt att vi får tillbaka dessa. Vi vill vara en tydligt internationell mötesplats.

Kommer det fler nyheter inför mässan?
– Vi har flera idéer som inte har landat som jag inte kan avslöja ännu. Det finns stora mötesbehov om man vill driva förändring och då är Nordbygg ett självklart alternativ.

Faktaruta: Nordens stora byggmöte

* Nordbygg arrangeras 23–26 april 2024 på Älvsjömässan i Stockholm.
* Nordbygg är en mötesplats för aktörer i bygg- och fastighetsbranschen och lockar besökare från Sverige, övriga Skandinavien och även Baltikum och Europa. Innehållet spänner från diskussioner om byggandets villkor och stadsplanering till produkter och tjänster för produktion, underhåll och förvaltning av fastigheter.
* Byggfakta är samarbetspartner till Nordbygg och Byggvärlden är officiell mässtidning.
* Läs mer om Nordbygg här.

Text: Samuel Karlsson

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige