Image
Thomas Jalde.
Thomas Jalde. Bild: Colliers

Colliers tror på kontor efter Covid-19

Bolag Kontorsmarknaden kommer att vara full av liv och aktivitet då fler företag kommer att fokusera på kontorsdesign som främjar innovation, kreativitet och teamwork, förutspår kommersiella fastighetsrådgivaren Colliers International.
Publicerad den 1 Juli 2020

Mer än 5 000 svarande från 18 olika branscher slutförde Colliers globala "Work from Home-undersökning", som fann stöd för fortsatt arbete hemifrån efter att pandemin är över, men också en önskan att återvända till kontoret för att samarbeta med kollegor. En del respondenter uttryckte att de saknade att ha en mer definierad uppdelning mellan arbete och fritid. Rapporten drar slutsatsen att kontoret är långt ifrån dött, men att företag fortsättningsvis kommer att använda sig mer av distansarbete nu än innan Covid-19 bröt ut.

Thomas Jalde, Director Corporate Solutions på Colliers:
– Resultatet av undersökningen ser ungefär ut så som jag förväntade mig och jag skulle vilja lyfta några delar från rapporten som jag tycker är lite extra intressanta: Drygt 60% svarade att man saknade möjligheten till samarbete med kollegor i personliga möten, och knappt 50% saknade en tydlig avgränsning mellan att arbeta hemma och att vara på arbetet. Även spontana möten och önskan om att lättillgängligt nå chefen hamnade lite lägre ned i procentskalan.

– Undersökningen visade att 8 av 10 eller ca 80% skulle vilja arbeta minst en dag hemifrån efter covid-19. Det kommer såklart få konsekvenser men jag skulle säga att det är lite för tidigt att se hur stora förändringarna kommer att bli, då pandemin inte är över ännu.

– Över 75% av de som svarat känner samhörighet till sitt team. Av de team som hade möten på morgonen och slutet på eftermiddagen svarade 10% att de kände ännu mer tillhörighet till gruppen under denna perioden än innan.

– Hur man upplevt denna period beror på vilket behov du har som individ, vilka arbetsuppgifter du har, men också hur mycket du har att göra.

– Undersökningen och dess svar visar att företag behöver ha en strategi för hur de skall analysera sina framtida lokalbehov för att tillgodose både företagets och de anställdas behov.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY