Image

CBRE: Osäker prognos 2012

Sverige Makroekonomisk och politisk osäkerhet talar för en fortsatt försiktig prognos för kommersiella fastigheter under 2012 enligt CBRE:s nya rapport Global Viewpoint for 2012.
Publicerad den 8 Februari 2012

Fastigheter i de bästa lägena torde även i fortsättningen ge goda resultat jämfört med fastigheter i sekundära lägen och vara mycket konkurrenskraftiga jämfört med andra slags tillgångar, skriver man i rapporten.

- Med den osäkerhetsnivå som råder i dag går det inte att undvika att fastighetsprognosen i mångt och mycket blir lika osäker. Det är dock viktigt att konstatera att prime-fastigheters inflationsskyddande förmåga är ganska tilltalande för investerare och att kommersiella fastigheter kan erbjuda konkurrenskraftiga och riskjusterade avkastningar jämfört med många andra slags tillgångar under 2012, säger CBRE:s globala chefsekonom Raymond Torto.

Enligt analysen i CBRE:s Global Viewpoint kan vi förvänta oss att lokalintressenterna fortsätter att vara försiktiga i sina beslut under 2012 och att vi således får en återhållsam efterfrågan på lokaler. Investerarna i Europa och USA kommer därför att föredra mer defensiva strategier och fokusera på fastigheter av hög kvalitet i de bästa lägena på de mest likvida och transparenta marknaderna. Låg nybyggnation på många marknader i världen kommer också att främja lönsamheten hos befintliga prime-fastigheter.

- Utbudsbristen på många av dagens viktigaste marknader har positiva långsiktiga konsekvenser för balansen mellan utbud och efterfrågan även i tider med onormalt låg tillväxt, tillägger Raymond Torto.

- Det kommer vara fortsatt fokus på prime-fastigheter i Sverige under 2012. Svenska transaktionsmarknaden har stått sig bra och för 2011 nådde den svenska transaktionsvolymen upp i nivå med 2010 års transaktionsvolym vilket resulterade i att Sverige behöll sin fjärde plats i Europa. Den i särklass största transaktionsvolymen står UK för följt av Tyskland och Frankrike vilket väntas fortsätta under 2012, säger Pernilla Arnrud Melin, Head of Research på CBRE i Sverige.

Läget på den europeiska marknaden kommenteras av CBRE:s chefsekonom för EMEA Peter Damesick:

- Den europeiska marknaden för prime-fastigheter har varit påfallande motståndskraftig under det senaste stormiga året och i ett hårdnande ekonomiskt klimat 2012 kommer den egenskapen att backas upp av ett generellt lågt utbud av nya fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Eastnines orubbliga tro på kontor – så ska de växa framöver

Bolag Efter höstens försäljning av innehavet i ryska bolaget MFG och med en ny affärsplan i ryggen står Eastnine redo att växa rejält framöver. För Fastighetssverige berättar vd:n Kestutis Sasnauskas om de ambitiösa tillväxtmålen, varför man har en sådan benhård tro på kontorssegmentet och vilken typ av transaktioner som bolaget tittar på framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige