Image

Catella lanserar den första svenska börsnoterade fastighetsfonden

Bolag Catellas Property Investment Management lanserar nu Property Income 2017 som är en alternativ investeringsfond som ska investera i förvaltningsfastigheter med stabila kassaflöden och hög utdelningskapacitet. Fondens AIF-förvaltare är Plain Capital Asset Management Sverige AB och fondens depåbank är SEB. Notering vid Nasdaq Stockholm är planerad till i slutet av maj. 
Publicerad den 28 April 2017

– Fastighetsvärden varierar över tid medan uthyrda fastigheters kassaflöden är stabila. Fondens strategi är därför att äga fastigheter en längre period och hålla hårt i kostnaderna och dela ut stor del av intäkterna löpande. Det stabila kassaflödet dominerar då i totalavkastningen vilket skapar trygghet, säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management på Catella

Medarbetare från Catellas Property Investment Management kommer att vara en del av en investeringskommitté inom AIF-förvaltaren som utvärderar fondens investeringar. Investeringsbesluten tas av AIF-förvaltaren. Fondens styrelse består av ordförande Timo Nurminen från Catellas Property Investment Management samt två oberoende ledamöter, Christer Wachtmeister och Henrik Steinbrecher.

– Property Income bryter ny mark och blir den första alternativa investeringsfonden med fokus på svenska fastighetsmarknaden att noteras på Nasdaq Stockholms nya AIF-lista. Fondens placeringsstrategi är också väl anpassad för den marknad vi ser nu när börsen är högt värderad och obligationsräntorna är låga, säger Arvid Lindqvist, Analyschef på Catellas.

Den första investering som fonden kommer utvärdera är en portfölj med defensiva handelsfastigheter med främst matbutiker som ICA, Coop och Hemköp och Systembolag som hyresgäster.

– Denna typ av fastigheter har starka kassaflöden och därmed stabil och god utdelningskapacitet till ägarna. Detta är även ett segment som institutioner fokuserat på senaste åren och fonden ger nu även mindre institutioner och andra investerare en möjlighet till exponering mot defensiva handelsfastigheter, säger Martin Malhotra, projektledare på Catellas Corporate Finance.

Fondens livslängd är planerad till tio år. Fonden har en kostnadseffektiv struktur och har som målsättning är att ge utdelningar från juli 2018 motsvarande sex till åtta procent per år, utdelningarna planeras att ske kvartalsvis. Fondens målsättning för totalavkastning är nio till elva procent per år. 

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Oscar Properties styrelseordförande om Engelberts avgång: "Han är en visionär"

Karriär Oscar Properties har genomgått metamorfos. Det är vad Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, anger som anledningen till att bolagets vd sen 19 år nu ska lämna över till Carl Janglin.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige