Image
Dr Thomas Beyerle, chef för Catellas analysverksamhet.
Dr Thomas Beyerle, chef för Catellas analysverksamhet. Bild: Catella

Catella: 515 miljarder euro tar sikte på Europa

Transaktioner Enligt Catella har det kapital som tar sikte på europeiska fastighetsinvesteringar mer än fördubblats sedan 2007, året före finanskrisen. Summan är nu uppe i hela 515 miljarder euro.
Publicerad den 21 Oktober 2014

Flera globala fonder uppger att de har europeiska fastighetsmarknaden som huvudsakligt investeringsmål under de närmsta tolv månaderna.

– Den stora kapitalvolymen kommer att förändra den europeiska investeringsmarknaden på medellång sikt. Kapitalet kommer att spilla över från traditionella europeiska investeringscentrum som London och Paris, vilket gör att vi förväntar oss att se en ökad investeringsaktivitet i Tyskland, Norden och Spanien under de närmaste tolv månaderna, säger Thomas Beyerle, analyschef på Catellas fastighetsrådgivning.

Catellas analys indikerar att cross border-aktiviteten på de europeiska marknaderna ökar, och att de lokala investeringsmarknaderna blir allt mer globala. Inhemska investerare kommer att utmanas av nya investerare som försöker att komma in på de här marknaderna. Anledningen till att den stora investeringsvolymen just nu riktas mot Europa är komplex. Det beror inte enbart på den höga likviditeten som tillhandahålls av USA:s centralbank och den Europeiska centralbanken, utan även:

• Svag performance på obligations- och räntemarknaderna.
• Behov av mer stabila långsiktiga investeringar.
• Överallokering från asiatiska fondförvaltare till Europas ekonomier.
• Stark ökning av kinesiskt investeringskapital till fastigheter i Europa och USA
• Nytt fokus för kapital från Mellanöstern, särskilt Sovereign Wealth Funds med bas i London och Paris.
• Något ökat intresse från amerikanska investerare och riskkapitalfonder, samt kanadensiska pensionsfonder.

– Siffrorna är anmärkningsvärda, men vi förväntar oss att ungefär hälften av kapitalet i slutändan hittar in på marknaden. Anledningen är brist på core-fastigheter, omatchade prisförväntningar, samt komplexa regleringar som begränsar nya fonders investeringskapacitet. Därför är Catellas prognos för 2014 optimistisk men försiktig, med en förutsedd europeisk transaktionsvolym på cirka 215 miljarder euro. Det är något lägre än 2007, men en ökning med 53 procent jämfört med 2013, säger Thomas Beyerle.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här går affärerna för Croisette

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Nesme Jari som är Senior Associate Leasing vid Croisette. Det här arbetar de med just nu, så här ser kontorsmarknaden ut och på det här sättet fyller de upp tomma butikslokaler.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY