Image

Castellums Norrporten-rensning klar

Transaktioner Castellum säljer fastigheten Lejonet 11, omfattande 21 800 kvadratmeter, i Luleå till Specialfastigheter.
Publicerad den 12 December 2016
Henrik Saxborn. Bild: Castellum
Henrik Saxborn. Åsa Hedenberg. Bild: Specialfastigheter
Åsa Hedenberg.

De största hyresgästerna är Sveriges Domstolar, Rikspolisstyrelsen och Kronofogdemyndigheten. Den ekonomiska uthyrningsgraden är cirka 99 procent och den genomsnittliga kontraktslängden cirka åtta år.

Försäljningspriset uppgick till 486 miljoner kronor, efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om 27 miljoner, vilket översteg senaste värdering med 28 miljoner och köpeskillingen vid förvärvet av Norrporten i våras med 27 procent. Resultatet kommer även påverkas av upplösen av goodwill om cirka 15 miljoner kronor samt uppskjuten skatteintäkt om cirka 55 miljoner kronor.

Efter att förvärvet av Norrporten – den näst största fastighetsaffären i Sverige genom tiderna – offentliggjordes i april aviserade Castellum att försäljningar om minst fyra miljarder kronor skulle genomföras som en del i finansieringen av affären. Castellum kan nu summera en försäljningsvolym som är högre: med dagens försäljning har fastigheter för cirka 6,8 miljarder kronor sålts sedan i våras.

- Jag är nöjd över att vi nu genomfört de försäljningar vi aviserade vid köpet av Norrporten, säger Castellums vd Henrik Saxborn.

- Vår ambitionsnivå är oförändrad: att nettoinvestera motsvarande fem procent av vårt fastighetsvärde varje år – det vill säga upp mot tio miljarder kronor över en treårsperiod.

– Fastigheten, som är ett rättscentrum, passar utmärkt in i vårt bestånd. Med vår stora kunskap och kompetens inom säkerhet kommer vi att utveckla fastigheten och bidra till kundernas verksamhet, säger Åsa Heden¬berg, vd för Specialfastigheter.

Fastigheten ligger i centrala Luleå. Specialfastigheter har andra fastigheter i regionen och har därför en driftorganisation och ett lokalkontor i Luleå som kan sköta driften med befintlig personal.

Specialfastigheter har haft Savills som rådgivare och Pangea har varit rådgivare till Castellum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige