Image

Castellum planerar att utveckla stadshuset i Sundsvall

Bygg/Arkitektur Tre av Skandinaviens mest erkända arkitektkontor har fått i uppdrag att rita på utformningen av ett potentiellt nytt hotell i Sundsvalls stadshus och den intilliggande Stadshusparken.
Publicerad den 6 Oktober 2017
Castellum planerar att utveckla stadshuset i Sundsvall. Bild: Castellum
Castellum planerar att utveckla stadshuset i Sundsvall.

Som fastighetsutvecklare i Sundsvall vill Castellum bidra till att stärka Sundsvalls och Stenstadens attraktionskraft. Därför pågår nu planer för att bygga om outnyttjade utrymmen i Stadshuset samt att uppföra en ny hotellbyggnad i Stadshusparken. Hela parken skall också få ett lyft för att bli mer attraktiv för invånare och besökare.

Målsättningen är att skapa nya mötesplatser, upplevelser och värden i Sundsvalls stadsmiljö för att öka besöksnäringen både avseende affärsturism och privatturism men också att ge en positiv effekt på stadslivet och handeln i stort.

Uppdraget omfattar ett hotell i storleksklassen 150 rum med konferens, festvåning och restaurang. Den genuina karaktären i byggnadsminnet, Stadshuset, ska bevaras och renoveras. Vidare ska fastigheten utvecklas genom att förädla outnyttjade utrymmen på vindsvåningen. De arkitekter som anlitats för uppdraget är Henning Larsen Architects från Danmark, Snøhetta från Norge och Marge Arkitekter från Sverige.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och känner respekt för de vackra byggnaderna och den unika stadskärna som vi har i Sundsvall. Vi har därför anlitat några av Skandinaviens mest erkända arkitekter för uppdraget, säger Per Persson, affärsutvecklare Region Stockholm-Norr i Castellum.

Castellum önskar med detta initiativ även visa på de nya möjligheter som kan frigöras i Stenstaden genom att förädla kvarteret där Stadshusparken ligger. Tanken är att skapa en ny och mer attraktiv park för alla årstider samtidigt som en ny byggnad uppförs i kvarteret.

– En förutsättning för att gamla fastigheter skall kunna bevaras och underhållas är att de är attraktiva för verksamheter och hyresgäster. En stadskärna behöver utvecklas och anpassas efter framtidens behov för att överleva, säger Per Persson.

Förslagen till hotell samt utveckling av den befintliga fastigheten skall presenteras i december. Därefter fattar kommunen beslut om planbesked.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige