Image

Byggstart för ny stadsdel i Kungsbacka

Bygg/Arkitektur Aranäs inleder nu byggnationen av stadsdelen Valand som ska innehålla 250-300 nya bostäder tillsammans med stora kontors- och handelsytor.
Publicerad den 21 Oktober 2016
Kvarter 6 är först ut i projektet. Bild: Aranäs
Kvarter 6 är först ut i projektet.

Målet med den nya stadsdelen Valand i Kungsbacka är att den ska förena de i dag separata stadsdelarna Kungsmässan och Innerstaden till en gemensam stadskärna.

Projektet har under hösten inletts med byggandet av ett nytt parkeringshus, där även kontor och kommersiell handelsyta ska finnas. Totalt kommer 250-300 nya bostäder att byggas, varav hälften är hyresrättslägenheter och hälften är bostadsrättslägenheter. Dessutom kommer det finnas kontors- och handelsytor i området om
12 000 kvadratmeter.

– Vi tror att den nya stadsdelen kommer att ge Kungsbacka ett mer sammanhållet centrum.
Här planerar vi en blandstad – med bostäder, kontor, restauranger och butiker. En levande stad helt enkelt, säger Jonas Håkansson, vd för Aranäs Fastigheter och fortsätter:

– Vi tycker att det är viktigt med ett dynamiskt och varierat näringsliv i staden för att skapa en spännande stad och intressanta arbetstillfällen. Vi vill att fler ska se Kungsbacka som ”sin” stad. Här ska man både kunna bo bra och göra karriär, säger Jonas Håkansson.

Stadsdelen Valands sju kvarter:
Kvarter 1
92 hyreslägenheter och 4 100 kvadratmeter kontorsyta. Även 1 130 kvadratmeter butiker i gatuplan. Inflyttning beräknas till 2019.

Kvarter 2
Till det nuvarande Teliahuset tillbyggs cirka 3 000 kvadratmeter kontorsyta. Beräknad byggstart 2018, med inflyttning 2020.

Kvarter 3
65 bostadsrättslägenheter i olika storlekar. I gatuplan ytterligare butikslokaler. Byggstart beräknad till 2021, med inflyttning 2023.

Kvarter 4
42 bostadsrättslägenheter och lokalytor i direkt anslutning till Gula Villan, som kommer att bevaras. Byggstart 2022, med inflyttning 2023.

Kvarter 5
Ytterligare 50 hyresrättslägenheter, samt lokalytor. Byggstart 2021, med inflyttning 2023.

Kvarter 6
3 300 kvadratmeter kontorsyta och 900 kvadratmeter butiksyta påbörjas redan nu i höst, tillsammans med ett nytt parkeringshus. Byggstart oktober 2016, med inflyttning våren 2019.

Kvarter 7
Detta kvarter kommer att ha butiker ut mot Kungsgatan och mot Valands gångstråk samt 38 hyresrättslägenheter. Byggstart 2018, inflyttning 2020.

Centrumhuset
600 kvadratmeter kontorsyta tillsammans med 500 kvadratmeter butiksyta.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige