Image

Branschens reaktioner på budgeten

Sverige Så här reagerar olika branschaktörer på regeringens budget som presenterades i går.
Publicerad den 21 September 2016
Ola Månsson. Bild: Sveriges Byggindustrier
Ola Månsson. Anders Lago. Bild: HSB
Anders Lago.

Sveriges Byggindustrier konstaterar att det finns aviserade satsningar på järnvägsunderhåll 2019-2020. Vd Ola Månsson:

– Vi uppskattar att regeringen vill satsa på underhåll, men satsningarna ligger för långt fram i tiden. Dessutom ligger de utanför den här regeringens mandatperiod och det är därför högst osäkert om de verkligen kommer att realiseras. Satsningarna behövs här och nu. Vi behöver även investeringar i infrastruktur för att öka bostadsbyggandet, vilket vi hoppas kunna se i den kommande infrapropositionen.

Hyresgästföreningen saknar större satsningar på hållbarhet i miljonprogramsområdena och förslag om att justera den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer.
De menar också att hyresrätten är förfördelad jämfört med det ägda boendet, genom rotavdrag och ränteavdrag.
- Det är varken en rimlig eller särskilt rättvis fördelning av våra gemensamma resurser. Hyresrätten är i dag missgynnad skattemässigt och det behöver politiken åtgärda, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

-Det är dags att regeringen tar tag i de stora skattefrågorna och framför allt ser investeringar för att få fram fler bostäder som en del av en större samhällssatsning. Statsministern betonade samhällsbygget i den regeringsförklaring som hölls i förra veckan och då är bostadsfrågan en viktig del.

HSB:s förbundsordförande Anders Lago:
– Alla satsningar är givetvis välkomna när bostadskrisen bitit sig benhårt fast i stora delar av Sverige. Men budgeten är att betrakta som besvärande små satsningar på stora problem. Något annat var visserligen inte att vänta när bostadssamtalen sprack i somras. Politiken präglas idag av låsningar istället för lösningar. Det är förödande för en hel generation unga, det begränsar tillväxten och försvårar integrationen för de nyanlända.

Nyligen kom nya siffror från SCB som visar att det preliminärt har påbörjats 33 950 bostäder det första halvåret under 2016. Det är en ökning med 50 procent från förra året.

– Det är en lätt ljusning i bostadsmörkret att bostadsbyggandet ligger på högre nivåer än på många år. Men det är en bit kvar till 70 000 bostäder som behövs varje år i tio framåt. Och även om vi skulle nå det är det inte tillräckligt. De nya bostäderna skulle med dagens politik långt ifrån nå alla dem som står utanför bostadsmarknaden idag. Och på det problemet har regeringens budget inget svar, säger Anders Lago.

– Den stora utmaningen för regeringen återstår: att skapa ny social bostadspolitik som skapar verkliga förutsättningar för att fler människor får möjlighet att hitta en egen bostad. Den handlar bland annat om höjda bostadsbidrag och att ge stöd till bosparande, samt att utnyttja befintligt bestånd bättre genom förändrad flyttskatt, säger Anders Lago.

Riksbyggen välkomnar satsningen på att minska regelkrånglet och snabba på byggprocesserna. ”Det som dock är viktigt att påpeka är att regelkrånglet inte är det stora bekymret för att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden. Det som verkligen skulle göra skillnad är en bred överenskommelse om hur finansiering och risktagande ska hanteras och hur skattesystemet ska utformas för att öka rörligheten på bostadsmarknaden”, skriver Riksbyggen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige