Image

Böter för fastighetsbolag

JURIDIK Ett skånskt fastighetsbolag får betala 40 000 kronor i skadestånd efter ett obefogat krav på svenskt medborgarskap.
Publicerad den 15 Maj 2008

En man blev nekad att hyra lokal av Malmö Stenhus AB med hänvisning till att det krävdes svenskt medborgarskap. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) utredde ärendet och har nu nått en förlikning som innebär att bostadsbolaget betalar 40 000 kronor i ersättning till mannen.

Mannen är konstnär och italiensk medborgare men verksam i Sverige. När han försökte överta ett hyreskontrakt för en ateljé fick både han och den tidigare hyresgästen besked om att det krävdes svenskt medborgarskap. Mannen hade goda referenser och var villig att betala förskottshyra. Men hans lämplighet prövades aldrig. Han avvisades med hänvisning till krav på svenskt medborgarskap.

- Att ställa omotiverade krav på svenskt medborgarskap innebär en risk för att en stor grupp människor inte får tillgång till sådant som är nödvändigt för att kunna verka i landet, säger Per Holfve, jurist på DO.

Malmö Stenhus AB har nu gått med på en förlikning. Förutom att mannen får 40 000 kronor i ersättning har bolaget även åtagit sig att se över sina rutiner för att säkerställa att en liknande händelse inte ska inträffa i framtiden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige