Image
Carola Lavén.
Carola Lavén. Bild: Besqab

Besqab köper hälften av byggfirman Erik Wallin AB

Bolag Besqab har avtalat om att förvärva 50 procent av aktierna i Byggnadsfirman Erik Wallin AB. Affären genomförs som en kombination av aktieförvärv och nyemission där den totala investeringen uppgår till cirka 110 miljoner kronor. Genom affären skapas förutsättningar att växa och realisera Wallins projektportfölj med syftet att öka bolagets utvecklingstakt och lönsamhet.
Publicerad den 5 Mars 2021

Wallin är en etablerad aktör på Stockholmsmarknaden och har liksom Besqab en lång historik av bostadsutveckling. Verksamheten i Wallin kommer att bedrivas som joint venture tillsammans med Byggnadsfirman Erik Wallin Invest som kvarstår som ägare till resterande 50 procent av aktierna. -
– Delägandet i Wallin kompletterar Besqabs verksamhet väl och vi är glada att de vände sig till oss. Wallin har ett starkt varumärke och en gedigen byggmästaranda som påminner om vår. Vi har i grunden samma värderingar och ser många mervärden i den här affären, säger Carola Lavén, vd på Besqab.

Wallin är ett familjeägt bygg- och fastighetsbolag som grundades 1927 och har en lång historik av att ha uppfört bostäder i egen regi och på uppdrag åt externa beställare, runt om i Stockholms län. Idag ägs och drivs bolaget av den tredje generationen Wallin.
– Vi är mycket glada över Besqabs förtroende. Deras erfarenhet, kompetens och finansiella styrka blir ett viktigt bidrag till verksamheten. Vi har en portfölj med många fina projekt och med Besqab som ny delägare kan vi fortsätta utveckla verksamheten och öka utvecklingstakten i projektportföljen, säger Erik Wallin, vd i Wallin.

Wallins projektportfölj uppgår till drygt 900 bostäder varav cirka 180 bostäder beräknas färdigställas 2021. Dessa 180 bostäder samt ytterligare cirka 300 bostäder i projektportföljen utvecklas i ett till hälften ägt joint venture med NREP.
– Wallin är ett välrenommerat och kvalitetsfokuserat bolag verksamma på en marknad med stabil efterfrågan. Den här investeringen ger oss möjlighet att bidra till att förverkliga Wallins visioner och ger samtidigt ett bra tillskott i vårt arbete med att växa Besqabs verksamhet mot uppsatta mål, säger Magnus Ekström, CFO på Besqab.

Verksamheten i Wallin kommer fortsatt att bedrivas i Byggnadsfirman Erik Wallin AB och pågående och framtida projekt kommer att marknadsföras och säljas under varumärket Wallin. Besqab kommer att utöva sitt inflytande genom representation i Wallins styrelse.

Betalning och tillträde av aktierna sker under första kvartalet 2021. Besqabs andel av Wallins resultat kommer att redovisas i koncernens resultaträkning som resultat från andelar i joint ventures. Affären påverkar inte Besqabs organisation, affärsidé eller strategi. Besqabs erbjudande är oförändrat, att utveckla välplanerade och prisvärda bostäder baserat på lokal efterfrågan i eftertraktade lägen i Stockholm och Uppsala.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige