Image

Besqab köper 650 byggrätter i Uppsala och Stockholm

Transaktioner I Uppsala köper Besqab byggrätter genom en bytesaffär med Lantmännen. Dessutom köper de byggrätter i Ikano Bostads område i Årstaberg i Stockholm.
Publicerad den 3 December 2015
Besqab köp i Kungsängen. Bild: Besqab
Besqab köp i Kungsängen.

Besqab köper i bolagsaffär Lantmännens fastigheter Kungsängen 1:17, 21:2, 21:3, 22:1 och 22:2 i centrala Uppsala. Lantmännen köper i bolagsaffär vård- och omsorgsboenden Lidingö Lagern 1 och Norrtälje Gjutaren 5. Tillträden för Uppsalafastigheterna och vårdboenden kommer att ske under första kvartalet 2016. JLL har agerat rådgivare i affären med Lantmännen.

Besqab utvecklar byggrätterna i Kungsängen i samarbete med Ikano Bostad som förvärvar 50 procent av det bolag som förvärvar fastigheterna i Uppsala. Besqabs och Ikanos ambition är att tillvarata platsens centrala läge för att skapa en tät, attraktiv och varierad stadsbebyggelse där vissa befintliga byggnader bevaras och konverteras. Planarbetet beräknas starta 2016.

– Det här är en möjlighet att vidga stadskärnan, förlänga åstråket och skapa nya mötesplatser i bästa solläge för Uppsalaborna. Samtidigt får vi nya bostäder och verksamhetslokaler i en miljö som lär bli mycket attraktiv och som tillför nya värden till Kungsängen och staden i stort, säger Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

– Vi är stolta över att långsiktigt vara en del av Uppsalas starka utveckling. En väl genomförd affär har givit oss möjligheten att utveckla ett av Uppsalas mest attraktiva områden. Tillsammans med Ikano Bostad ska vi omsorgsfullt tillvarata platsens fördelar, jag ser fram emot ett givande samarbete, säger Anette Frumerie, vd för Besqab.

Samtidigt har Besqab träffat överenskommelse med Ikano Bostad avseende förvärv av cirka 150-200 byggrätter i Årstaberg i Stockholm med preliminär produktionsstart 2018.

Genom affärerna stärker Besqab sin byggrättsportfölj med cirka 650 byggrätter i Uppsala och Stockholm samtidigt som två vård- och omsorgsboenden avyttras vilket innebär att Besqab i dagsläget har ett färdigställt vård- och omsorgsboende i portföljen. Sammantaget ger affärerna en initial resultateffekt om cirka 50 miljoner kronor.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige