Image
Bild: Ekobrottsmyndigheten

Baldertopparna döms till fängelse – finanschefen lämnar bolaget

Juridik Balders finanschef Marcus Hansson och bolagets tidigare ekonomichef Magnus Björndahl döms för grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Övriga nio personer som stod åtalade döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter. Insiderbrottsligheten har skett under åren 2018 – 2020 i den börsnoterade nischbanken Collector. På onsdagskvällen meddelade Balder att Marcus Hansson lämnar bolaget.
Publicerad den 1 Juni 2022

Elva personer har stått åtalade, varav samtliga alltså fälls till ansvar. De två huvudåtalade personerna är Balders finanschef Marcus Hansson och bolagets tidigare CFO Magnus Björndahl som döms för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Magnus Björndahl döms till 1,5 års fängelse och Marcus Hansson till 1 år och 3 månader enligt domen som Fastighetssverige tagit del av. Övriga nio åtalade personer döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter.

På onsdagskvällen meddelade Balder att Marcus Hansson, i samförstånd med Balders ledning, har beslutat att avsluta sin anställning på Balder. Hansson lämnar tjänsten omgående efter en ansvarsfull överlämning.

– Jag är besviken och överraskad över domen och jag har fortsatt väldigt svårt att tro att Marcus medvetet har gjort något fel. Utifrån tingsrättens fällande dom har vi dock gemensamt kommit fram till att det är bäst för alla parter att han får lämna bolaget, säger Balders vd Erik Selin.

Erik Selin kommer från och med den 2 juni 2022, under en övergångsperiod, att ta över finanschefens ansvar. Rekryteringsprocessen efter en ersättare inleds omedelbart.

Insiderhandeln bakom domarna har skett kort innan Collector har publicerat kursdrivande nyheter, bland annat ett större pressmeddelande i januari 2020 om vinstvarning och nyemission, vilket påverkade aktiekursen kraftigt. Tingsrätten har kommit fram till att de åtalade genom insynspersoner har utnyttjat sådan insiderinformation till sin fördel och därigenom gjort stora aktievinster.
– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bland annat via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, säger rådmannen Peter Adamsson i en kommentar.

Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kronor. Drygt 1,5 miljoner av den summan ska de två Baldertopparna betala tillbaka. De tilltalade ska också själva stå för sina advokatkostnader i målet.

Balder äger drygt 44 procent av aktierna i Collector, enligt ägardatatjänsten Holdings.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Telekomjätten stänger butik i centrala Göteborg

Uthyrning Släcker ner central butik och halverar sitt antal i centrala Göteborg.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige