Image
Petter Stordalen och Erik Selin.
Petter Stordalen och Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson

Balders och Stordalens storhotell i Göteborg byggstartat

Bygg/Arkitektur På måndagen byggstartades Göteborgs nya storhotell Clarion Hotel Draken, som ska bli 35 våningar högt och stå klart våren 2022.
Publicerad den 10 September 2019
Nordic Choice Draken ska stå klart år 2022. Bild: Balder
Nordic Choice Draken ska stå klart år 2022.

I stället för ett traditionellt spadtag firades byggstarten av Draken med ett eldsprakande spektakel på Olof Palmes plats. Kopplingen till klassiska biografen Draken och är central i hela projektet, och understryks ytterligare genom att en filmrulle i rund plåtask symboliskt kommer att gjutas in i fastighetens grund.

— Clarion Hotel Draken är ett prestigeprojekt i vår portfölj. Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential och Nordic Choice Hotels har som ambition att dubbla antalet hotell i staden. Den här resan har bara börjat, säger Petter Stordalen, grundare Nordic Choice Hotels.

I ceremonin medverkade förutom Balders vd Erik Selin och Petter Stordalen även Mats Arnsmar, vd för Folkets Hus och Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

Clarion Hotel Draken är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med cirka 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. De två översta våningarna blir en restaurang och skybar med magnifik utsikt över staden och hamninloppet. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

— Det känns roligt att vara delaktig i ett så spännande och viktigt projekt, säger Balders vd Erik Selin som kickstartade bygget tillsammans med övriga inblandade i det spektakulära projektet.
— Jag är övertygad om att detta blir bra både för de som bor och verkar i området men också för staden som helhet.

Hotellet är en del av detaljplanen för Masthuggskajen som ska utvecklas till ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Här binder man samman gammalt och nytt. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger och hotell att växa fram. Området har höga hållbarhetsambitioner och Draken blir en miljöklassad byggnad som matchar Choicekedjans höga hållbarhetsambitioner.

Även den sociala hållbarheten finns inbyggd i Drakenprojektet, med fokus på att bidra till ökat folkliv i ett område som ofta upplevs som ödsligt, tråkigt och otryggt. Med Draken som kulturellt och kreativt nav tillförs en levande och myllrande stadsmiljö som stärker både kvarteren och staden som besöksmål.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige