Image

Balder och AP3 miljardköper

Transaktioner Balder och Tredje AP-fonden förvärvar bostadsfastigheter för två miljarder kronor i Stockholm och Öresund.
Publicerad den 1 Juli 2016
Annons
Image
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin. Balder och AP3 köper bostäder för två miljarder av Aberdeen. Bild: Werner Nystrand
Balder och AP3 köper bostäder för två miljarder av Aberdeen.

Fastighets AB Balder och Tredje AP-fondens gemensamma bolag har idag avtalat om att förvärva en portfölj om 21 bostadsfastigheter från Aberdeen. Fastigheterna har en total yta om 71 000 kvadratmeter och omfattar cirka 1 200 lägenheter belägna i Stockholm och Öresundsregionen.

– Denna portfölj passar mycket bra in i vår långsiktiga satsning på bostäder tillsammans med Tredje AP-fonden, säger Balders vd Erik Selin.

Fredrik Eliasson, fund manager på Aberdeen:
– Avyttringen sker tidigare är ursprungligen planerat då vi redan har överträffat Fondens målavkastning och investerarnas förväntan. Vi kan konstatera att vi har varit framgångsrika i val av både städer och objekt, vilket har förstärkt värdetillväxten. Det är glädjande att se att Aberdeens lokala fastighetskompetens tillsammans med investerarnas förtroende och starka engagemang har lett till att vi kan utnyttja det förmånliga marknadsläget för bostadsfastigheter, säger han.

Magnus Kenning, Aberdeens transaktionschef i Sverige:
– Vi tar nu nästa steg och arbetar med en uppskalad modell för bostadsinvesteringar i Europa med samma höga kvalitet som den Svenska bostadsfonden. Aberdeen förvaltar redan idag bostadsfastigheter med över 10 000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder Euro globalt. Vi har lokala fastighetsteam med en gemensam investeringsprocess på plats i 12 länder i Europa vilket ger oss en unik plattform. Vi kommer att fokusera på investeringar i europeiska städer med stark tillväxt där byggandet av nya bostäder inte hänger med efterfrågan. Flera av dessa städer finns i Sverige och övriga Norden. Vi är redan igång och letar efter dessa investeringar.

Leimdörfer och MAQS har varit Aberdeens rådgivare i denna transaktion.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Maqs på Branschguiden

Läs mer om Maqs på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsbolaget på frammarsch i textilstaden

Bolag Delar av Borås centrum står inför en spännande utveckling de närmaste åren då Pulsen Fastigheter ska förtäta med närmare 60 000 kvadratmeter bostäder och kommersiella ytor. Nyligen avslutades samrådet för den detaljplan som håller på att tas fram, och här berättar Pulsens vd Christer Södeliden mer om planerna för området – och hur bolaget siktar på att växa i övrigt framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige