Image
Två reaktorer på Ringhals ska avvecklas.
Två reaktorer på Ringhals ska avvecklas. Bild: Annika Örnborg

Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 – ett projekt för flera miljarder

Bygg/Arkitektur Vattenfall ska om några år stänga två av kärnkraftsreaktorerna på Ringhals, norr om Varberg, och söker nu en projektledare för avvecklingsarbetet som kommer att hålla på till slutet av 2020-talet. - Projektmässigt är detta nästan i klass med bygget av Mall of Scandinavia, säger Kjell Westerberg, chef för avvecklingsverksamheten på Vattenfall i Sverige.
Publicerad den 19 Februari 2016

Nedstängningen av Ringhals 1 och 2 beräknas kosta mellan fyra och fem miljarder kronor, vilket finansieras av Kärnavfallsfonden.

Ringhals 2 ska enligt planerna stängas av år 2019, och Ringhals 1 året därpå.

- Analysfasen inleddes redan i december förra året. Den utgörs av en förstudie där olika alternativ om hur vi ska gå vidare med projektet analyseras. Den efterföljande planeringsfasen förväntas inledas i början av 2017, berättar Kjell Westerberg.

Efter att reaktorerna har stängts av tar det upp till två år att transportera bort kvarvarande kärnbränsle. Därefter kan själva rivningsarbetet inledas.

- Rivningen tar sedan i bästa fall sex år, kanske ett par år till.

Att avveckla kärnkraftsreaktorer är en ny utmaning för Sverige.

- Vi avvecklar just nu en forskningsreaktor i Studsvik, och kan ta med oss en hel del erfarenheter därifrån, men Ringhals är mycket större.

Organisationen håller nu på att byggas upp.
- Initialt handlar det om en liten dedikerad grupp på kanske 15-20 personer, under planeringsfasen om kanske 50 personer och under genomförandefasen kanske 150 personer. Själva rivningen kommer att läggas ut på flera entreprenader, säger Kjell Westerberg.

Vattenfall samarbetar med Fasticon Kompetens i rekryteringsprocessen kring projektledaren.

- Jag ser framför mig en person som är van att leda stora projekt, exempelvis bygg- eller infrastrukturprojekt. Det är inte nödvändigt med en kärnteknisk bakgrund utan viktigare att det är en god ledare med bevisad förmåga att leda stora projekt och hålla tidsplan och budget, säger Kjell Westerberg.

När ska projektledaren vara på plats?
- Så snart som möjligt, gärna efter sommaren. Det viktiga är att projektledaren är på plats ett tag innan planeringsfasen inleds och att personen då kan stå bakom det inriktningsbeslut som analysfasen ska leda fram till.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är nya planen för centrala Telefonplan

Bygg/Arkitektur Idén om jätteskraporna Tellus Towers skrotades förra hösten – nu har staden arbetat fram ett nytt förslag för den omfattande utvecklingen av Telefonplan. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY