Nedstängningen av Ringhals 1 och 2 beräknas kosta mellan fyra och fem miljarder kronor, vilket finansieras av Kärnavfallsfonden.
Ringhals 2 ska enligt planerna stängas av år 2019, och Ringhals 1 året därpå.
- Analysfasen inleddes redan i december förra året. Den utgörs av en förstudie där olika alternativ om hur vi ska gå vidare med projektet analyseras. Den efterföljande planeringsfasen förväntas inledas i början av 2017, berättar Kjell Westerberg.
Efter att reaktorerna har stängts av tar det upp till två år att transportera bort kvarvarande kärnbränsle. Därefter kan själva rivningsarbetet inledas.
- Rivningen tar sedan i bästa fall sex år, kanske ett par år till.
Att avveckla kärnkraftsreaktorer är en ny utmaning för Sverige.
- Vi avvecklar just nu en forskningsreaktor i Studsvik, och kan ta med oss en hel del erfarenheter därifrån, men Ringhals är mycket större.
Organisationen håller nu på att byggas upp.
- Initialt handlar det om en liten dedikerad grupp på kanske 15-20 personer, under planeringsfasen om kanske 50 personer och under genomförandefasen kanske 150 personer. Själva rivningen kommer att läggas ut på flera entreprenader, säger Kjell Westerberg.
Vattenfall samarbetar med Fasticon Kompetens i rekryteringsprocessen kring projektledaren.
- Jag ser framför mig en person som är van att leda stora projekt, exempelvis bygg- eller infrastrukturprojekt. Det är inte nödvändigt med en kärnteknisk bakgrund utan viktigare att det är en god ledare med bevisad förmåga att leda stora projekt och hålla tidsplan och budget, säger Kjell Westerberg.
När ska projektledaren vara på plats?
- Så snart som möjligt, gärna efter sommaren. Det viktiga är att projektledaren är på plats ett tag innan planeringsfasen inleds och att personen då kan stå bakom det inriktningsbeslut som analysfasen ska leda fram till.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.