Image

Äventyrshotell vid Riksgränsen öppnar

Bygg/Arkitektur Niehku Mountain Villa är ett exklusivt äventyrshotell vid Riksgränsen, 200 km norr om polcirkeln. Denna unika skilodge har byggts över ruinen av ett gammalt ånglokstall. Med stor varsamhet har Krook & Tjäder tillsammans med Stylt och beställaren AB Polarexpressen skapat ett unikt boutiquehotell i vildmarken. Den 27 mars är det invigning och på torsdag kommer de första gästerna!
Publicerad den 27 Mars 2018
Niehku Mountain Villa, ett ångloksstall har byggts om till ett vildmarkshotell. Bild: Krook & Tjäder
Niehku Mountain Villa, ett ångloksstall har byggts om till ett vildmarkshotell.

Niehku betyder dröm på samiska och har skapats av ett brokigt team av just drömmare, äventyrare och entreprenörer som alla delar en stor passion för skidåkning och naturupplevelser.

- Det har varit en fantastisk resa och process, konstaterar Clas Darvik projektledare på AB Polarexpressen. Vi är mycket nöjda över samarbetet. Uppdraget har till stor del handlat om att med stor lyhördhet och förståelse förmedla våra intentioner. Ett annorlunda arkitekt- och inredningsuppdrag, där vi ville förena komfort och naturupplevelse. Efter en dag fylld av äventyr ska du återvända till Niehku Mountain Villa som är mer av ett hem än ett hotell, tillägger han.

Hotell har endast 14 rum och är dimensionerat efter hur många guideledda grupper man kan transportera ut till de 60-talet bergstoppar i den kringliggande vildmarken.

- När vi fick förfrågan tackade min kollega Stefan Tjäder först nej, berättar Pontus Orrbacke, arkitekt och hängiven skidåkare med stor erfarenhet av skidåkning runtom i världen. Vi hade för mycket att göra och hotellet var alldeles för litet. Men med kunden fortfarande på tråden, tittade han på mig och räckte över luren. Jag tände givetvis på alla cylindrar, säger Pontus med ett leende.

Idén utgår från en vacker granitmur som tidigare utgjorde väggen i det gamla lokstallet, vilket skapat speciella förutsättningar och möjligheter för projektet.

- Den vackra stenmuren går genom byggnaden och är en länk till platsen och historien, berättar Pontus. Med stor varsamhet har vi låtit muren gå igenom byggnaden som en länk mellan nytt och gammalt. Hotellet består av tre kroppar som ligger radiellt från murens centrum. De tre kropparna bryter ner skalan så att hotellet förhåller sig respektfullt till sin omgivning. Ett av murens valvfönster utgör den nya entrén, väl inne kan du passera ut genom ett av de andra fönstren och då befinner du dig i restaurangen. Genom mänsklig rörelse vävs funktionerna ihop med muren, platsen och historien. De naturnära materialen smälter in i miljön och är äkta rakt igenom. Det ger en lyxig känsla utan att vara pampigt, konstaterar han.

När tågbanan elektrifierades i början på 1900-talet tog lokstallet ur bruk. År 2012 väcktes tankarna om Niehku Mountain Villa, arbetet påbörjades och år 2018 checkar alltså de första gästerna in.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Vi ritar staden -

Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor och en tongivande aktör i byggandet av staden. Styrkan ligger i det personliga mötet, värmen och öppenheten. En känsla av det lilla kontoret men med det stora kontorets muskler och möjligheter. En unik kombination. Starka team i Malmö, Halmstad, Göteborg, Borås, Stockholm, Uppsala, Östersund, Kristianstad och Oslo ger en geografisk spridning, kreativ mångfald och en gedigen kompetensbank, vilket säkerställer en hög kvalitet i såväl stora som små projekt.

Läs mer om Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige