Image
Atrium Ljungbergs storaffär i Slakthusområdet är nu klar.
Atrium Ljungbergs storaffär i Slakthusområdet är nu klar. Bild: Atrium Ljungberg

Atrium Ljungbergs storaffär i Slakthusområdet klar

Transaktioner Atrium Ljungbergs storförvärv från Stockholms stad avseende befintliga fastigheter och markanvisningar i Slakthusområdet är nu klar. Avtalet var villkorat beslut i exploateringsnämnden och fastighetsnämnden i Stockholms stad samt i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB. Beslut i nämnder och styrelse fattades i februari och den 6 maj godkändes affären slutligen i kommunfullmäktige.
Publicerad den 4 Juni 2019

Förvärv av befintliga fastigheter görs vid två tillfällen, där tillträde för cirka 51 000 kvadratmeter uthyrbar area sker den 11 juni 2019 och en option på 32 000 kvadratmeter uthyrbar area efter att den ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast den 31 december 2021. Dessutom innefattar affären optioner, där Atrium Ljungberg ges möjlighet att avropa markanvisningar om cirka 100 000 kvadratmeter BTA. Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200 000 kvadratmeter BTA för kontor och bostäder, kompletterat med kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera. Den totala investeringen uppgår till cirka åtta miljarder kronor under perioden 2019 - 2030.

I överenskommelsen med Stockholms stad ingår ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas.

Det initiala förvärvet omfattar 51 000 kvadratmeter uthyrbar area med ett hyresvärde om 73 miljoner kronor. Uthyrningsgraden uppgår idag till 95 procent. De fastigheter som ingår i förvärvet är bland andra de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna i den norra delen av Slakthusområdet. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1 120 miljoner kronor. Affären sker genom ett bolagsförvärv.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt. Byggstart är planerat till Q1 2021 och nya Slakthusområdet beräknas vara klart kring 2030.

– Jag är väldigt glad att affären med Stockholms stad nu är klar. Det här en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer. Vi ser verkligen fram emot att komma igång med utvecklingen av Slakthusområdet, här vill vi skapa en självklar mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir en motor för hela Söderort, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige