Markreservationen som ges till Atrium Ljungberg avser del av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, belägna i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation. Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.
– Vi är stolta och glada över att få vara en del av utvecklingen av nya Slussen och Södermalm. Vid Mälarterrassen vill vi tillsammans med staden skapa en attraktiv och levande mötesplats, en plats som stärker och utvecklar hela Slussenområdet. Vi tar med oss vår mångåriga erfarenhet och kompetens av att bygga stadsmiljöer med inslag av kultur och restauranger, som vi bland annat gjort i Sickla med både Dieselverkstaden och Nobelberget, kommenterar Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, kommenterar Håkan Falk, förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.
Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och Sjömansinstitutet på Stadsgårdskajen vid Slussen, fastigheter om totalt cirka 26 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Bolaget har också en markanvisning för en byggrätt om 18 000 kvadratmeter BTA på Stadsgårdskajen. Dessutom äger Atrium Ljungberg Söderhallarna vid Medborgarplatsen på Södermalm.
– Med möjligheten att få markanvisningen vid Mälarterrassen ökar våra förutsättningar att skapa ett riktigt bra sammanhang på Södermalm, där olika verksamheter kan stärka och utveckla varandra, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.
Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att lokalerna invigs senast 2025.
Bygg/Arkitektur Hallands Hamnar vill bli en av Sveriges första hamnar att ta hand om mellanlagring och utlastning av infångad koldioxid. Hamnen vill, genom strategiska samarbeten och infrastruktur, knyta samman utsläppare, teknik och transport. Men vad krävs för satsningar när det gäller byggnation och markanvändning? Fastighetssverige har talat med Henrik Nanfeldt, kommersiell chef på Hallands Hamnar.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.