– Det stora bekymret är, som jag ser det, inte materialpriset utan kapitalet. Det är för dyrt att låna pengar just nu och då stannar byggandet upp, då får vi inte lika många projekt, vilket leder till färre nya arbetssätt, vilket i sin tur gör att utvecklingen går långsammare.
Enligt Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, hänger risken att byggbranschen börjar tumma på hållbarheten bara delvis ihop med att kostnaderna ökar.
– Man måste börja med att ställa frågan "vad är hållbara byggnadsmaterial?" Det största problemet är att vi i princip bara använder nytt material. Lösningen är istället att använda cirkulerat material. Vi kan inte, som nu, fortsätta ha ett linjärt materialflöde. När vi renoverar så använder vi ju ibland återanvänt material. I ett sådant läge så sker ingen egentlig klimatpåverkan, förutom elförbrukningen och det maskinerna släpper ifrån sig. På Castellum börjar vi se mer intresse för den typen av verksamhet. Kunderna ställer mer krav på återbrukade produkter.
Vad finns det för sätt att motivera branschen att fortsätta med hållbarhetsutvecklingen?
– Min tes när det kommer till att göra saker bättre är att marknadskrafterna måste finnas där. Det måste bli en bättre affär. Det är ju svårt att få en bransch att ställa om till sämre avkastning. Men med återbruk, som jag pratade om, så kan man ju skära kostnader ordentligt. Sedan vill jag också tillägga att intresset faktiskt har ökat massivt de senaste tre åren. Det händer mycket på investeringssidan, ägarsidan och kundsidan. Men det är fortfarande långt ifrån tillräckligt, utsläppen ökar ju fortfarande, förklarar Filip Elland.
Vad ser du som de tre viktigaste initiativen för ett hållbart byggande?
Ett: Det måste införas krav på cirkularitet när det gäller material. Som det ser ut nu så finns det inga myndighetskrav och inget driv från den sidan.
Två: Det blir så lätt fokus på klimatfrågan och det är lätt att tappa andra frågor, som till exempel att skapa en giftfri miljö när vi bygger.
Och tre: Vi borde fokusera mer på att renovera och bygga om än att bara bygga nytt.
Vad blir nästa stora steg i uppväxlingen vad gäller hållbart byggande tror du?
– Att andra industrier förändras så att vi kan förändras. Vi är beroende av omställning i betong- och stålindustrin, till exempel. Och för det behövs det lagstiftning och att det skapas marknadskrafter. Material måste finnas vid given tidpunkt, det måste bli lätt att hitta volymerna i stor skala när det gäller, fönstren, innertaken eller vad som helst. Det är egentligen nyckeln: att skapa drivkraft så att marknaden växer, aktörerna blir större och skaffar större lager, säger Filip Elland.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.