Image
Filip Elland, hållbarhetschef Castellum.
Filip Elland, hållbarhetschef Castellum. Bild: Castellum

Artikelserie om hållbart byggande: Investeringar och initiativ

Bygg/Arkitektur Fastighetssveriges artikelserie om hållbara byggmaterial går nu vidare med del två. En purfärsk Sifoundersökning, framtagen på uppdrag av fastighetsbolaget Vernum, visar att 8 av 10 svenskar vill ha hållbara hus. Men vilka initiativ finns inom byggbranschen för att möta dessa krav? Mer om detta berättar Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.
Publicerad den 3 Februari 2023

– Det stora bekymret är, som jag ser det, inte materialpriset utan kapitalet. Det är för dyrt att låna pengar just nu och då stannar byggandet upp, då får vi inte lika många projekt, vilket leder till färre nya arbetssätt, vilket i sin tur gör att utvecklingen går långsammare.

Enligt Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, hänger risken att byggbranschen börjar tumma på hållbarheten bara delvis ihop med att kostnaderna ökar.
– Man måste börja med att ställa frågan "vad är hållbara byggnadsmaterial?" Det största problemet är att vi i princip bara använder nytt material. Lösningen är istället att använda cirkulerat material. Vi kan inte, som nu, fortsätta ha ett linjärt materialflöde. När vi renoverar så använder vi ju ibland återanvänt material. I ett sådant läge så sker ingen egentlig klimatpåverkan, förutom elförbrukningen och det maskinerna släpper ifrån sig. På Castellum börjar vi se mer intresse för den typen av verksamhet. Kunderna ställer mer krav på återbrukade produkter.

Vad finns det för sätt att motivera branschen att fortsätta med hållbarhetsutvecklingen?
– Min tes när det kommer till att göra saker bättre är att marknadskrafterna måste finnas där. Det måste bli en bättre affär. Det är ju svårt att få en bransch att ställa om till sämre avkastning. Men med återbruk, som jag pratade om, så kan man ju skära kostnader ordentligt. Sedan vill jag också tillägga att intresset faktiskt har ökat massivt de senaste tre åren. Det händer mycket på investeringssidan, ägarsidan och kundsidan. Men det är fortfarande långt ifrån tillräckligt, utsläppen ökar ju fortfarande, förklarar Filip Elland.

Vad ser du som de tre viktigaste initiativen för ett hållbart byggande?
Ett: Det måste införas krav på cirkularitet när det gäller material. Som det ser ut nu så finns det inga myndighetskrav och inget driv från den sidan.
Två: Det blir så lätt fokus på klimatfrågan och det är lätt att tappa andra frågor, som till exempel att skapa en giftfri miljö när vi bygger.
Och tre: Vi borde fokusera mer på att renovera och bygga om än att bara bygga nytt.

Vad blir nästa stora steg i uppväxlingen vad gäller hållbart byggande tror du?
– Att andra industrier förändras så att vi kan förändras. Vi är beroende av omställning i betong- och stålindustrin, till exempel. Och för det behövs det lagstiftning och att det skapas marknadskrafter. Material måste finnas vid given tidpunkt, det måste bli lätt att hitta volymerna i stor skala när det gäller, fönstren, innertaken eller vad som helst. Det är egentligen nyckeln: att skapa drivkraft så att marknaden växer, aktörerna blir större och skaffar större lager, säger Filip Elland.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige