Image
Magnus Andersson, vd Aros Bostad.
Magnus Andersson, vd Aros Bostad. Bild: Aros Bostad

Aros Bostad i årets största affär – säljer för 3,6 miljarder

Transaktioner Aros Bostad har avyttrat fyra bostadsprojekt i Storstockholm för hyresrättsändamål. Köpare är Patrizia, som är en global kapitalförvaltare inom fastigheter, och köpeskillingen uppgår till cirka 3,6 miljarder kronor.
Publicerad den 10 Juni 2022

Försäljningen innebär att Aros Bostad säkrar intäkterna för projekten, att kassaflöden kan tidigareläggas och att nya projektstarter kan optimeras över tid. Affären medför även att samtliga projekt inom Aros Bostads fonder är i det närmaste slutsålda eller avyttrade, i enlighet med strategin att utveckla bostadsprojekt helt i egen regi framöver.

Affären omfattar totalt 878 bostäder i Danderyd, Solna, Täby och Huddinge, motsvarande cirka 47 700 kvadratmeter (BOA samt LOA). Ursprungligen innehöll portföljen fem projekt, men Aros Bostad valde att exkludera ett projekt då intresset för bostadsrätterna varit stort. Inget av de fyra projekt som ingår i den avyttrade portföljen är säljstartat. Aros Bostad kommer att utveckla samt uppföra samtliga bostäder och tillträde sker vid färdigställande av respektive bostadsprojekt. Köparen är ansvarig för uthyrning av lägenheterna.

Magnus Andersson, vd Aros Bostad:
– Vi är väldigt nöjda över utfallet av affären som är ett bra exempel på flexibiliteten i vår affärsmodell och hur vi skapar aktieägarvärden till låg risk. Detta är inte bara årets största fastighetsaffär hittills, det är också en väldigt bra timing för oss att skifta en del av vår projektportfölj från bostadsrätter till hyresrätter. Genom att avyttra dessa projekt som hyresrätter säkrar vi en försäljningsgrad om minst 80 procent vid årets slut, för samtliga projekt som är pågående eller planerade för produktionsstart under 2022, till prisnivåer motsvarande senaste årets bostadsrättspriser. Vi är övertygade om att Patrizia, som är en välrenommerad aktör med högt hållbarhetsfokus, kommer att förvalta bostäderna väl och säkerställa att de levererar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Tango, Skierfe och Kane har agerat säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Aros Bostad på Branschguiden

Aros Bostad är ett partnerägt fastighetsutvecklingsbolag med fokus på utveckling av moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid. Bolaget förvärvar, utvecklar och/eller konverterar kommersiella fastigheter och mark till byggrätter eller färdiga bostäder. Genom att agera långsiktigt, med ansvar för hela värdekedjan, skapas en trygg bostadsaffär för kunderna och en stabil avkastning åt investerarna.

Huvudinvesterare är företrädesvis institutionellt kapital från Första AP-fonden, finlä...

Läs mer om Aros Bostad på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de hetaste rekryteringarna under Q3

Karriär En rad tunga poster i fastighetsbranschen har tillsatts under årets tredje kvartal. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste Q3-rekryteringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige