Image
Hyresförhandlingarna i Skåne förväntas bli lättare än förra året, enligt Fastighetsägarna.
Hyresförhandlingarna i Skåne förväntas bli lättare än förra året, enligt Fastighetsägarna. Bild: Istock

Årets hyresförhandlingar drar igång i 31 skånska kommuner

Ekonomi/Finansiering Idag inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i 31 kommuner i Skåne. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas mellan 11-12 procent. Deras utgångspunkt är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätterna ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas. Det visar en aktuell Novusundersökning.
Publicerad den 27 September 2023

Fastighetsägarna går idag ut och påkallar hyresförhandlingar i 31 skånska kommuner. Branschorganisationen yrkar på att hyran höjs med mellan 11 och 12 procent nästa år. I förra veckan startade hyresförhandlingarna i Malmö och Helsingborg.

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent.

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel, trygghet och nöjdhet, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Även hyresgästerna förväntar sig höjda hyror. I en aktuell Novusmätning, på uppdrag av Fastighetsägarna, uppger 82 procent av de tillfrågade hyresgästerna att de förväntar sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år. Av dem som förväntar sig mer i hyreshöjning än förra året uppger sex av tio hyresgäster att de skulle ha lätt för att klara det ekonomiskt. En av tio hyresgäster uppger att skulle ha mycket svårt att klara en större höjning än förra året.

– Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Magnus Hulthe Andersson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige