Image

Arcona bygger om Trikåfabriken för Fabege

Bygg/Arkitektur Arcona har fått i uppdrag av Fabege att bygga om Trikåfabriken i Hammarby sjöstad. Totalt omfattar projektet cirka 25 000 kvadratmeter om- och tillbyggnad.
Publicerad den 6 November 2017
Om- och tillbyggnationen omfattar cirka 25 000 kvadratmeter. Bild: Tengbom arkitekter
Om- och tillbyggnationen omfattar cirka 25 000 kvadratmeter.

Projektet inleddes med ett Fas 1-avtal i november 2016. Under Fas 1 har man projekterat en systemhandling och hjälpt till med kostnadsbedömningar och planering av projektet. Arcona har nu fått förtroendet att genomföra ombyggnaden i ett Fas 2-avtal. Tillbyggnaden ska vara färdig våren 2019 och projektvolymen ligger på cirka 350 miljoner kronor.

Trikåfabriken består av fyra hus från olika tider där det äldsta är från 1928. De befintliga huskropparna kommer att både byggas om och byggas på. Den nya påbyggnaden omfattar cirka 5 200 kvadratmeter. Fastigheten kommer att byggas med öppna kontorsytor och en rymlig takterrass.

– Att bygga ett nytt hus i ett gammalt skal och skapa en ny och fräsch känsla, men att samtidigt bevara den historiska atmosfären är en spännande utmaning. Eftersom Hammarby Sjöstad är en stadsdel där det pågår ständig verksamhet har vi en tuff utmaning i logistiken. Vi lägger stort fokus på att analysera projektets olika skeden och hitta lösningar så att dygnets samtliga timmar utnyttjas optimalt för att skapa bra flöden till och från arbetsplatsen, säger Peter Kihlman, projektchef på Arcona.

– Vi har goda erfarenheter av samarbeten med Arcona sedan tidigare som till exempel när vi byggde Sveriges första vinhotell, The Winery, tillsammans. Nu ser vi fram emot att gemensamt förädla Trikåfabriken med en påbyggnad i trä, ett material som börjar få en allt viktigare plats i stadsutvecklingen tack vare sin förnybarhet och förmåga att binda koldioxid, säger Klas Holmgren, chef projekt och förädling på Fabege.

Arcona är totalentreprenör och Tengbom arkitekter har ritat på projektet, som ska vara inflyttningsklart i april 2019. Fabege har tecknat avtal med Naturvårdsverket som hyresgäst i en stor del av Trikåfabriken.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige