Image
AMF Fastigheter köper fastigheten Jakob Mindre 5 av Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag.
AMF Fastigheter köper fastigheten Jakob Mindre 5 av Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag. Bild: AMF Fastigheter/Åke Gunnarsson

AMF Fastigheter köper i Stockholms city

Transaktioner AMF Fastigheter köper tomträtten till fastigheten Jakob Mindre 5 invid Jacobs Kyrka i Stockholm för 100 miljoner kronor. I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.
Publicerad den 4 Juni 2014
Martin Tufvesson. Bild: AMF Fastigheter
Martin Tufvesson. Jakob Mindre 5. Bild: AMF Fastigheter/Åke Gunnarsson
Jakob Mindre 5.

Fastigheten är centralt belägen nära Kungsträdgården med mycket goda allmänna kommunikationer såsom tunnelbana, spårväg och bussar inom promenadavstånd. Inom en nära radie finns det pulserande cityområdet, Kungsträdgården, Kungliga Operan, Slottet och Strömmen.

– Fastigheten har ett strategiskt läge som vi bedömer kommer att utvecklas starkt i framtiden. En tänkt utbyggnad av tunnelbanelinjer mot Nacka med Kungsträdgårdens station kommer bland annat ge markant ökade flöden. Hela området gynnas även av den omdaning vi själva genomför i projektet Urban Escape Stockholm och Gallerian, säger Martin Tufvesson, vice vd på AMF Fastigheter.

Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 miljoner kronor. Säljare är Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag. I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.

– Att vi utreder bostäder för den här fastigheten är ett led i vår strävan att bidra till visionen om ett mer levande cityområde med en blandning av arbetsplatser, handel, hotell, kultur och bostäder. Byggnaden är ritad av arkitekt Adolf Emil Melander och uppfördes i slutet av 1800-talet för bostadsändamål, sedan 1920-talet används fastigheten till kontor. Byggnaden omfattar cirka 2 000 kvadratmeter och idag uthyrd till små och medelstora företag, säger Martin Tufvesson.

- Målsättningen med förvärvet är att skapa spännande citybostäder. Läget är enastående och möjligheterna för att skapa bra bostäder är mycket goda. Vi bedömer att arbetet med detaljplanen kommer ta cirka ett till två år och vi ser fram emot byggstart av detta spännande boendekoncept, säger Joakim Alm, vd på ALM Equity.

Leimdörfer var säljarens rådgivare i affären.
Och Wistrand har varit legal rådgivare åt säljaren i samband med affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige