Image

Åke Sundvall och Uppsala kommun i bostadssamarbete

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun och Åke Sundvall AB har tecknat avtal om att samarbeta för produktion av bostäder på kommunal mark. Avtalet innebär att det kan byggas totalt 500 hyresrätter, 100 per år, i Uppsala.
Publicerad den 19 November 2015

- Avtalet ger ett välkommet tillskott av hyresrätter i Uppsala. Dessutom är det mycket positivt att vi får in en ny aktör på Uppsalamarknaden som är beredd att bygga och långsiktigt förvalta hyresrätter, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Den senaste tioårsperioden har utbyggnadstakten i Uppsala varit cirka 1 000 bostäder per år. Med ytterligare 50 000 Uppsalabor år 2030 krävs cirka 3 000 nya bostäder per år och andelen hyresrätter behöver öka.

En aktiv bostads- och markpolitik och flexiblare planer ska öka antalet byggherrar och variationen i bostadsproduktionen, så att både mindre och större aktörer kan utveckla ett mer varierat utbud av bostäder och upplåtelseformer.

- Vi sätter stort värde på detta avtal och ser fram emot att, tillsammans med Uppsala kommun, vara aktiv och delaktig i planerings- och exploateringsprocessen för att verka för att skapa en attraktiv och hållbar stad, säger Johan Lins, vd för Åke Sundvall Projekt AB.

Exakt var de nya bostäderna ska byggas är ännu inte klart men aktuella områden skulle till exempel kunna vara Rosendal, Östra Sala backe och Ulleråker.

Intentionsavtalet med Åke Sundvall AB är det senaste i en rad avtal som Uppsala kommun har tecknat med aktörer som både bygger och långsiktigt förvaltar hyresbostäder. Sedan tidigare har Uppsala kommun, utöver det egna bolaget Uppsalahem AB som bygger runt 500 hyresrätter per år, tecknat intentionsavtal med Rikshem, Byggvesta, JM och Wallenstam. Avtalstiden är i samtliga fall fem år, men med en variation i startpunkt är syftet att skapa förutsättningar för en jämn och hög produktionstakt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige