Image
Biomedicinskt centrum (BMC) i Uppsala.
Biomedicinskt centrum (BMC) i Uppsala. Bild: Johan Wahlgren

Akademiska Hus renoverar biomedicinska i Uppsala

Bygg/Arkitektur Förbättrade studieplatser, grönare innergårdar, fler energiåtgärder, mer välkomnande entréer och ett nytt kliniskt träningscentrum. Det är exempel på insatser som genomförs tillsammans med Uppsala universitet för att förbättra användarupplevelsen i Akademiska Hus största byggnad i Uppsala, Biomedicinskt centrum (BMC).
Publicerad den 12 Februari 2024

BMC, som ligger i de södra delarna av centrala Uppsala, byggdes i etapper från slutet av 1960-talet fram till 1985. Byggnaden har sedan dess försetts med flera tillbyggnader och består idag av över 105 000 kvadratmeter som till övervägande del innehåller laboratorie- och undervisningslokaler med tillhörande kontor och studentytor.

– En stor del av arbetet går ut på att göra byggnaden än mer energieffektiv, något som är av största vikt för oss och vårt mål att bli klimatneutrala, säger Ali Ranji, projektdirektör på Akademiska Hus.

I stället för att byta till nya fönster har Akademiska Hus valt en metod där de gamla fönstren behålls men kompletteras med extra energiglas, i de fall där detta saknas. Yttertaken har setts över, fått ny beläggning och isolering och ska förses med solceller. En luftflödesoptimering har gjorts som syftar till att minska ventilationens "stand by-förluster" när lokalerna inte används under nätter och helger. Sammantaget bidrar alla energioptimeringar som görs i BMC till att behovet av fjärrvärme kan minska med nära 3,2 gigawatt-timmar per år, motsvarande uppvärmningsbehovet för cirka 320 villor.

Arbetet med att utveckla och modernisera BMC pågår och väntas vara klart i slutet av 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige