Image

Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Lista Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till 3,50 procent och indikerar att det kan komma två till tre sänkningar till under resterande delen av året. Med anledning av det senaste räntebeskedet har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken går gradvis fram med sänkningar: "Rymmer ganska många olika hastigheter"

Ekonomi/Finansiering Riksbanken valde som väntat att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,50 procent, men en hel del röster har höjts för om sänkningen inte istället borde ha varit 50 punkter när inflationen är låg och konjunkturen svag. Riksbankschefen Erik Thedéen förklarar sänkningen som grundar sig i ett resonemang om begreppet gradvis, där det har gått från att vara någon enstaka sänkning till att vara flera sänkningar.


Lista: Sektorns mest räntekänsliga bolag

Lista Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 3,75 procent men indikerar att det kan komma två till tre sänkningar under resterande delen av året. Med anledning av det senaste räntebeskedet har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 3,75 procent. I sin penningpolitiska rapport upprepar de uppmaningen till fastighetsbolagen att fortsätta stärka sina balansräkningar.

Riksbanken upprepar uppmaningen till fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Enligt riksbankschefen Erik Thedéen befinner vi oss nu i en ny fas i penningpolitiken där inflationen har sjunkit tillbaka och närmat sig målet och där Riksbanken ser fortsatta lättnader framför sig. Samtidigt upprepar Riksbanken sin uppmaning till fastighetsbolagen att fortsätta stärka sina balansräkningar.


Robert Boije.

SBAB:s chefsekonom: "Det talar för att inflationsspöket är besegrat"

Ekonomi/Finansiering Under ett event anordnat av SBF Fonder förklarade SBAB:s chefsekonom Robert Boije att alla de faktorerna som tidigare drev upp inflationen helt har normaliserats och de underliggande siffrorna talar nu för att inflationsspöket är besegrat. Här berättar han mer om vad detta betyder för bostadsmarknaden, både vad gäller försäljning, nyproduktion och framtida investeringar i segmentet.


Jens Magnusson, SEB, Andreas Wallström, Swedbank, Christina Nyman, Handelsbanken, Tor Borg, Citymark Analys och Robert Boije, SBAB ger sin syn på hur Riksbanken kommer att agera kring räntan vid dagens besked.

Stor ekonomipanel – så gör Riksbanken med räntan

Ekonomi/Finansiering Blir det en första räntesänkning idag eller väntar Riksbanken till juni i alla fall? Den frågan får vi svar på idag när nästa penningpolitiska besked kommer. Fastighetssverige har samlat ett antal tunga ekonomiska röster för att få deras syn på hur Riksbanken kan komma att agera, vad som talar för respektive emot en sänkning och vilken effekt beslutet kan få på bostads- och fastighetsmarknaden framöver.


Riksbanken sänker räntan med 25 punkter.
På bilden riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken sänkte räntan med 25 punkter

Ekonomi/Finansiering Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag och Riksbanken anser sig därför kunna lätta på penningpolitiken. Direktionen beslutade därför att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, något som Riksbanken meddelade i onsdags. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret skriver Riksbanken.


Vice riksbankschefen: Hade varit möjligt att sänka redan i mars

Ekonomi/Finansiering Vice riksbankschefen Per Jansson anser att inflationsutvecklingen ser så pass bra ut att Riksbanken hade kunnat sänka styrräntan redan vid marsmötet. Det uppgav han vid ett tal om det ekonomiska läget hos Facken inom Industrin under torsdagen.


Michael Johansson är analytiker på Arctic Securities.

Analytikerns spaning: Segmentet med störst uppsida när räntan sänks

Ekonomi/Finansiering Indikationen från Riksbanken är att en första räntesänkning kan ske i maj eller juni, något som bekräftas av det senaste mötesprotokollet som släpptes i torsdags förra veckan. För Fastighetssverige ger Arctic Securities analytiker Michael Johansson en framåtblickande analys av påverkan på fastighetssektorn och vilket pressat segment som åtnjuter störst uppsida av att räntan börjar sänkas.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken: "Fortsatta frågetecken kring vissa fastighetsbolag"

Ekonomi/Finansiering Risken för att inflationen ska bita sig fast har minskat och det finns en cirka 50 procentig sannolikhet för att Riksbanken ska sänka styrräntan i maj, det sade riksbankschef Erik Thedéen bland annat under en pressträff på onsdagen efter att Riksbanken publicerat sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport. Där skriver Riksbanken även att det fortsatt finns frågetecken kring hur vissa fastighetsbolag klarar av att hantera nuvarande räntenivåer, samt hur deras hyresintäkter utvecklas till följd av den svaga ekonomiska aktiviteten.


Lista: Så räntekänsliga är bolagen

Lista Riksbanken lämnar återigen styrräntan oförändrad på fyra procent och aviserar samtidigt att om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma så kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni i år. Med anledning av det senaste räntebeskedet har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Fastighetssverige har tagit en närmare titt på hur räntekänsliga bolagen är efter utgången av 2023.

Efter stålbadet 2023 – här är de mest räntekänsliga bolagen

Lista Under 2023 höjdes styrräntan från 2,5 till fyra procent och hårt avslutades med att Riksbanken lämnade räntan oförändrad. Efter det att alla bolagen redovisat sina bokslut har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.

JLL:s expert: "Väldigt positivt på obligationsmarknaden just nu"

Ekonomi/Finansiering Inledningen av året har inneburit några bakslag för de korta och långa räntorna och sent som häromdagen kom det dåliga inflationssiffror från USA som påverkat den noterade delen av fastighetssektorn på ett negativt sätt. Men Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror ändå på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Signalen som kan innebära lättnad för bygg- och fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent, men i sitt senaste penningpolitiska beslut öppnar man för först gången upp för möjligheten att det kan komma en första räntesänkning under första halvåret.
– Om den gynnsamma utvecklingen består är det inte uteslutet att räntan sänks under första halvåret 2024, säger riksbankschefen Erik Thedéen.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbanks toppekonom: "Ränteläget kan fortsätta att tynga branschen"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognos är att vi får se en mjukare Riksbank framöver där fallande inflation och en starkare krona leder till att de sänker räntan tidigare och fler gånger under 2024. Prognoschefen Andreas Wallström berättar för Fastighetssverige att det ändå fortsatt kommer att vara ett tufft läge på bostadsmarknaden och att ränteläget kan fortsätta att tynga ner fastighetsbranschen.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen följer FI och trycker på fastighetsbolagen om skuldsättningen

Ekonomi/Finansiering Tidigare i veckan skrev Fastighetssverige om att Finansinspektionen vill se fastighetsbolagen göra mer för att minska sin skuldsättning – under fredagen ekade Riksbankschefen Erik Thedéen den uppmaningen under Moody´s fastighetskonferens i Stockholm.
"Att Riksbanken nyligen beslutade att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent ska inte tolkas som att inflationsriskerna är borta och att räntorna kommer att sjunka snabbt", sade han bland annat under konferensen.


Lista: Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Lista Som väntat blev det en ny höjning av styrräntan från Riksbankens sida, den här gången med 25 punkter upp till 4,0 procent. Med anledning av detta har Fastighetssverige tagit en närmare titt på bolagens räntetäckningsgrad för att ta reda på hur räntekänsliga de är. Här är hela listan.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank-profilen: "Bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström kommenterar Riksbankens senaste räntehöjning och flaggar för att bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare innan det blir bättre.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen: "Kan inte chansa med inflationen bara för fastighetssektorns skull"

Ekonomi/Finansiering Det var en allvarsam Erik Thedéen som presenterade tankarna och prognoserna bakom Riksbankens senaste räntehöjning under torsdagen. Inflationen sjunker fortfarande alldeles för långsamt och den nya räntebanan indikerar nu att styrräntan kommer att toppa kring 4 procent för att sedan ligga kvar där i över två års tid. För fastighetssektorns del ekade riksbankschefen budskapet om att bolagens skulder måste ner.


Lista: Så räntekänsliga är fastighetsbolagen

Lista Efter Riksbankens senaste höjning av styrräntan till 3,75 procent har Fastighetssverige tittat närmare på de noterade fastighetsbolagens räntetäckningsgrad för att se hur räntekänsliga de är för tillfället. Här är hela listan.