Image
Staffan Lorentz är projektchef för det omfattande stadsutvecklingssprojektet i Norra Djurgårdsstaden.

Staffan Lorentz: "Vi vill bara ha besked om Österleden"

Bygg/Arkitektur Beslutet om Österleden, även kallad Östlig förbindelse, som skulle sammankoppla Frihamnen/Ropsten med Nacka har länge stått och stampat. Det har gjort att utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm inte kunnat gå framåt när stora ytor reserverat för Trafikverkets planer. Nu kanske ett besked närmar sig.


Nya förslaget på Stadsljus kommer bli ett landmärke i Stockholm med sina 30 våningar fördelat på 110 meter.

Så blir Obos Stadsljus: "6 000 står i intressekön"

Bostäder Det är snart ett år sedan som Obos valde att inte gå vidare med något av de arkitektförslag som de hade fått in för storsatsningen Stadsljus, tidigare Gasklockan, i Norra Djurgårdsstaden. Men nu är förslaget presenterat och koncern vd Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem berättar att huset inte bara blir ett landmärke i Stockholm, utan också för Obos som bolag.


Djurgårdens IF får en markanvisning för att bygga ett nytt kansli i nära anslutning till Hjorthagens IP. Till höger syns deras hemmaplan Tele2 Arena.

Allsvenska tungviktaren får markanvisning i Hjorthagen

Bygg/Arkitektur Djurgårdens IF ska bygga ett nytt kansli med omklädningsrum och gym i Hjorthagen inom Norra Djurgårdsstaden, i nära anslutning till Hjorthagens IP. Fastighetssverige berättar mer.


Obos Kärnhem och Serneke är nu nära grönt ljus för sin satsning på 240 nya bostadsrätter i Hjorthagen i Stockholm.

Obos och Serneke nära grönt ljus i Hjorthagen

Bostäder Idag väntas stadsbyggnadsnämnden godkänna Obos Kärnhems och Sernekes planer i Norra Djurgårdsstaden som innebär att 240 nya bostadsrätter kan tillföras nära det gamla gasverksområdet.


Enkel illustration av platsen där Obos ska bygga sitt landmärke Stadsljus, det som tidigare var känt som Gasklockan.

Obos landmärke tar ny fart i höst

Bygg/Arkitektur Det är snart ett år sedan som Obos valde att inte gå vidare med något av de arkitektförslag som de hade fått in för storsatsningen Stadsljus, tidigare Gasklockan, i Norra Djurgårdsstaden. För Fastighetssverige berättar Anna Grinneby, projektutvecklingschef på Obos, om hur bolaget jobbar vidare med det omfattande projektet och vad som står för dörren senare i höst.


Jämförelse mellan samrådsförslaget från 2016 till vänster och det nu aktuella förslaget för granskning till höger med röd linje som markerar detaljplanens avgränsning.

Så förändras ena halvan av Kolkajen

Bygg/Arkitektur Cirka 1 250 bostäder samt handel och centrumfunktioner planeras inom ena delen av storsatsningen Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Se bilderna och läs mer om förändringarna i projektet.


Vasakronans planer på en kontorssatsning i Hjorthagen med över 33 000 kvadratmeter yta har antagits i stadsbyggnadsnämnden.

Tummen upp för Vasakronans nya Hjorthagen-entré

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att anta detaljplanen som gäller Vasakronans 33 000 kvadratmeter stora kontorssatsning i Norra Djurgårdsstaden.


Torleif Falk tror att Slussen har potential att bli en plats alla Stockholmare är stolta över.

Stadsarkitekten: "Stockholm har inte fått en högkvalitativ byggnad på flera år"

Bygg/Arkitektur Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, har haft sju år på posten. En tjänst där genomsnittstiden för anställningen är 23 år. "Jag känner inte att jag har satt min prägel på staden ännu" säger han till Fastighetssverige. Samtidigt oroas han för hur komplicerade regelverk skapar en allt för negativ pragmatism i det som byggs. Därför är det solida visioner och projekt som prioriteras menar han.


Inom det markerade området i Hjorthagen har Wallenstam och Primula fått varsin markanvisning för byggnation av hyresrätter.

Wallenstam får markanvisning i Hjorthagen

Bygg/Arkitektur En av två aktörer som tillsammans ska tillföra över 200 hyresrätter i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetssverige berättar mer.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties i blåsväder – igen

Ekonomi/Finansiering Den 13:e mars lämnades det in en stämningsansökan mot Oscar Properties av fastighetsbolaget Strået, ett tidigare dotterbolag till koncernen. Det var först en vecka senare, igår måndag som nyhetsbyrån Siren gick ut med att Strået nu kräver tio miljoner kronor för de fordringar som de anser att Oscar Properties har till bolaget. Fastighetssverige har tittat närmre på den stämningsansökan som lämnats in.


Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden omvandlas till konsthall och restaurang. AB Industricentralen får en markanvisning för projektet.

Klart: Vattengasverket i Kolkajen omvandlas till konsthall och restaurang

Bygg/Arkitektur Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden markanvisas till AB Industricentralen för att innehålla konsthall, konferens och restaurang. Den befintliga byggnaden är cirka 1 500 kvadratmeter stor och ska kompletteras med en ny byggnad på 375 kvadratmeter.


Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret och Malin Claesson, regionchef för CA Fastigheter

Så ska Gasverket forma framtidens hållbarhetsarbete

Bygg/Arkitektur Europas största stadsutvecklingsprojekt – Norra djurgårdsstaden, ett stenkast från hållplatsen Ropsten i Stockholm. Det är där den stora stadsutvecklingen sker genom aktörer som Bonnier fastigheter i Värtahamnen, Obos bygge av höghuset Stadsljus som ska bli ett nytt landmärke och Stockholms stad som bygger en ny kulturscen. Och familjeföretaget från Kalmar, CA Fastigheter, har tagit sig an sitt största utvecklingsprojekt hittills i Gasverket i Hjorthagen.


Vy från väster (gasverksområdet) längs Bobergsgatan.

Så blir duons satsning vid gasverksområdet

Bygg/Arkitektur Obos och Serneke ska bygga de så kallade Terasskvarteren vid gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Så här ser planerna ut för satsningen som väntas antas i fullmäktige till våren.


Skanska bygger nya Saltkajen i Norra Djurgårdsstaden.

Skanska bygger nya Saltkajen i Norra Djurgårdsstaden

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Exploateringskontoret vid Stockholm Stad om att bygga en ny kaj i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 610 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det andra kvartalet 2022.


Norra Djurgårdsstaden. I delområdet som heter Hjorthagskransen har JM, NREP och Gimle Bostad fått markanvisningar.

Trio får markanvisningar i heta området

Bygg/Arkitektur Hjorthagsparken i Norra Djurgårdsstaden ska förtätas med cirka 400 bostäder och nu föreslås de tre första markanvisningarna delas ut till välkända aktörer. Fastighetssverige berättar mer.


Norra Djurgårdsstaden. I delområdet som heter Hjorthagskransen har JM, Nrep och Gimle Bostad fått markanvisningar.

Trio ska bygga nytt i heta området

Bygg/Arkitektur Tunga aktörer får markanvisningar i Stockholms största stadsutvecklingsområde. Fastighetssverige berättar mer.


Till höger syns planområdet markerat i rött och till vänster syns förslagen på nya byggnadsvolymer i gult. Än så läge rör det sig bara om en modellbild och gestaltningen kommer att tas fram under arbetet med detaljplanen.

Här är tunga duons utvecklingsplaner vid Gärdet

Bygg/Arkitektur Vasakronan och SBB är två av aktörerna som vill utveckla sina fastigheter vid Gärdet i Stockholm genom att tillföra mer kontor samt bostäder och hotell. Fastighetssverige berättar mer om projektet som väntas få positivt planbesked innan jul.


Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen.

Så mycket får framtida ankarbyggaren betala i Valparaiso

Bygg/Arkitektur Stockholms stad letar efter en ankarbyggherre som kan vara med och utveckla området Valparaiso i Värtahamnen. Fastighetssverige berättar om kvadratmeterpriset och de övriga egenskaperna som staden söker efter i det fortsatta arbetet.


Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen.

Stockholms stad söker ankarbyggaktör till stort utvecklingsprojekt

Bygg/Arkitektur Valparaiso är ett större område inom stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden som nu ska markanvisas genom jämförelseförfarande.


Kolkajen och Norra Djurgårdsstaden.

Serneke nära markanvisning i heta tillväxtområdet

Bygg/Arkitektur Byggjätten kan landa sitt första projekt i Norra Djurgårdsstaden.