Image
En tidig visualisering för kvarteret.

Svenska Hus får planbesked i Fix-området

Bostäder Svenska Hus har erhållit planbesked av Stadsbyggnadsnämnden i Göteborg med syfte om att bygga 200 nya bostäder och kommersiella lokaler i Majorna i Göteborg.


I brunt är det område som Svenska Hus har för avsikt att bygga 200 bostäder.

Svenska Hus kan få planbesked för del av Fixfabriksområdet

Bygg/Arkitektur I det stora stadsutvecklingsområdet i Majorna, Fixfabriksområdet, finns det nu chans för Svenska Hus att få planbesked för 200 bostäder. Men det finns komponenter som måste falla på plats. Fastighetssverige berättar mer.


Till höger syns skiss över Fixfabriksområdet i Göteborg. Serneke föreslås nu bli av med sin markanvisning för kvarter 2 i projektet, inom den så kallade bussgaragetomten (till vänster).

Serneke riskerar att förlora markanvisning i Fixfabriksområdet

Bygg/Arkitektur Det uppköpsaktuella bolaget vill förlänga sin markanvisning på grund av det svåra konjunkturläget – men nu ser man istället ut att bli av med den. Fastighetssverige berättar mer.


Ekeblad Bostad och Lejonstaden skulle bygga 137 nya bostäder i Fixfabriksområdet kvarter 4, men fastighetskontoret föreslår att deras markanvisning inte ska förlängas.

Ekeblads vd efter bakslaget: "Begränsade förutsättningar för att sälja bostäder"

Bolag I tisdagens nyhetsbrev kunde Fastighetssverige rapportera om att Ekeblad Bostad och Lejonstaden AB ser ut att förlora sin markanvisning som gäller för 137 bostäder i Fixfabriksområdet i Göteborg. I en intervju med Fastighetssverige berättar nu Ekeblads vd Staffan Hagström om bakgrunden till att de inte kan skriva på marköverlåtelseavtalet, hur projektportföljen påverkas i övrigt och de största utmaningarna som de upplever på marknaden just nu.


Fixfabriksområdet med de olika kvarteren illustrerade.

Duo kan förlora markanvisning

Bygg/Arkitektur Ekeblad Bostad och Lejonstaden AB har planer på att bygga 137 bostäder i Fixfabriksområdet i Göteborg, men på grund av situationen i omvärlden kan de för tillfället inte skriva på avtalet om marköverlåtelse med kommunen. Nu kan de bli av med markanvisningen då fastighetskontoret föreslår att den inte ska förlängas. Fastighetssverige berättar mer.


Nu ska kvarter 4 i Fixfabriksområdet markanvisas  till en aktör genom en tävling.

Ny tävling om eftertraktad bostadsmark

Bostäder Snart påbörjas en ny markanvisningstävling för nästa bostadskvarter inom det hett eftertraktade Fixfabriksområdet i Göteborg. Fastighetssverige berättar mer om förutsättningarna och de nya utmaningar som staden ställs inför på grund av pandemin.


Magnolia föreslås få två markanvisningar för att bygga nästan 400 bostäder i heta Fixfabriken i Majorna i Göteborg.

Snabbväxaren vinner eftertraktad brf-mark före tungviktare

Bostäder Jackpot för Magnolia som föreslås få dubbla markanvisningar på hett eftertraktad Göteborgstomt. Fastighetssverige berättar mer om planerna för det expansiva området och varför den konkurrerande fastighetsbjässen föll på målsnöret.


Fixfabriksomradet, kvarter tre som nu är ute på markanvisning.

Ingen ny tävling – men tydliga spelregler

Bygg/Arkitektur Förra året arrangerade Göteborgs stad en markanvisningstävling för det första kvarteret i Fixfabriksområdet i Majorna. Tävlingen blev lyckad och priset högre än förväntat. Nu är det dags för kvarter tre och sex att säljas, och prislappen baseras på det första kvarterets markanvisningstävling.
– Risken för staden att göra en missbedömning på 50 miljoner vore förödande fel, säger Fredrik Mellberg, fastighetsutvecklare på Fastighetskontoret i Göteborg.


Lista: Här är fler industrier i omvandling

Lista Fastighetssverige listar sex andra industriområden som är på väg att bli stora bostadsområden – och en bubblare.


Planen: Balder och HSB ska bygga hälften

Bostäder Elisabeth Jansson Forsberg, projektledare för Fixfabriken berättar för Fastighetssverige vad som händer för HSB och Balders del om detaljplanen antas för området i början av juni.


Skiss på det nya bostadsområdet från detaljplanen.

Fabriksmark ska bli 1 000 nya bostäder i Göteborg

Bolag Det gamla industriområdet kring Fixfabriken i Göteborg ska få 1 000 nya bostäder. I planen ingår även en förskola, idrottshall, äldreboende och flera handelsplatser. De första bostäderna ska stå färdiga lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. För Fastighetssverige berättar ordförande i byggnadsnämnden mer om detaljplanen.

Planen: Balder och HSB ska bygga hälften

Bostäder Elisabeth Jansson Forsberg, projektledare för Fixfabriken berättar för Fastighetssverige vad som händer för HSB och Balders del om detaljplanen antas för området i början av juni.