Image
Mårten Othérus, ny vd för Nordr.

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.


Mårten Othérus, ny vd för Nordr.

Mårten Othérus tar över Nordr

Karriär Nordr har utsett Mårten Othérus till ny vd för Nordr Sverige. Han tillträdde sin tjänst onsdagen den 1 maj 2024 och efterträder därmed Biljana Pehrsson som även hon påbörjade sin nya tjänst som vd för Jernhusen under onsdagen.


En skiss från ett tidigare skede av markanvisningen. Nu har två tunga aktörer hoppat av brf-projektet i Tynnered som därför krymper i storlek.

Bostadsduo hoppar av – nu krymper projektet

Bygg/Arkitektur Två tunga aktörer lämnar långdraget brf-projekt i västra Göteborg – kvar blir endast en aktör som nu blir ensam byggherre samtidigt som projektet krymper i storlek. Fastighetssverige berättar mer.


Biljana Pehrsson lämnar Nordr och blir ny vd för Jernhusen.

"Att få bli vd på Jernhusen går inte att tacka nej till"

Bolag En rekryteringsfirma kontaktade Biljana Pehrsson om vd-uppdraget i Jernhusen, ett erbjudande som hon sedan helt enkelt inte kunde tacka nej till berättar hon för Fastighetssverige. Här berättar hon även om den korta men utmanande tiden på Nordr och varför toppjobbet på Jernhusen lockar så mycket.


Biljana Pehrsson lämnar Nordr och blir ny vd för Jernhusen.

Biljana Pehrsson ny vd för Jernhusen

Bolag Styrelsen för Jernhusen har utsett Biljana Pehrsson till ny vd för bolaget. Biljana Pehrsson kommer senast från Nordr och har en mångårig erfarenhet av fastighetsbranschen. Hon tillträder sin tjänst senast i mitten av augusti, och efterträder Kerstin Gillsbro som efter 13 år på vd-posten lämnar sitt uppdrag under våren 2024. Nordr har samtidigt utsett Mårten Othérus till ny tillförordnad vd för Nordr Sverige.


Visionsbild över området kring Opaltorget, med en annan av Nordrs fastigheter, Parkhusen, i blickfånget.

Nordr säljer 76 bostäder i Göteborg till Realy Bostad

Ekonomi/Finansiering Nordr säljer fastigheten Tynnered 8:3 med 76 nyproducerade hyresbostäder till Realy Bostad. Nordr kommer fortsätta driva projektet till färdigställande i maj 2024. Grannprojektet, BRF Parkhusen, utvecklas vidare av Nordr och säljs som bostadsrätter.


Södra stationstaden i Kävlinge. Visionsbild Riksbyggen.

Riksbyggen och Nordr kan byggstarta i Kävlinge

Bygg/Arkitektur Den nya detaljplanen för Södra stationsstaden, området runt det gamla kommunhuset i Kävlinge, har nu fått laga kraft. Här kommer Riksbyggen och Nordr att bygga flerbostadshus och radhus med beräknad start 2024/2025.


Jordbruksministern 3.

Folkhem bygger i Bagarmossen

Bostäder Folkhem kommer att uppföra 60 bostadsrätter i massivträ i Bagarmossen precis i anslutning till Nackareservatet. Genom att förvärva fastigheten Jordbruksministern 3 får Folkhem nu chansen att skapa ett unikt projekt i söderort.


Wästbyggs nya trähusprojekt.

Wästbygg Gruppen bygger bostäder åt Skandia Fastigheter och Nordr

Bygg/Arkitektur Wästbygg har tecknat avtal med Skandia Fastigheter om att uppföra ett bostadshus i Uppsala med stomme av KL-trä. Huset blir fem våningar högt och ska innehålla 47 lägenheter. Dessutom har en tidigare kommunicerad affär med Nordr om 74 bostäder nu gått i lås. Det totala ordervärdet hamnar på 235 miljoner kronor.


Annette Frumerie, vd för Rikshem, Anna Ervast Öberg, operativ chef på Folkhem, och Biljana Pehrsson, vd för Nordr Sverige.

Konkurrensverket godkänner försäljningen av Folkhem

Transaktioner Konkurrensverket godkänner Rikshems försäljning av 50 procent av aktierna i det bolag som äger Folkhem Trä till Nordr. Därmed är Nordr ensam ägare till Folkhem.


Biljana Pehrsson i Spegelsalen på Grand Hôtel Stockholm, under Stora bostadsdagen.

Biljana Pehrsson: "Det är teamet som gör det"

Bolag Efter många år som börs-vd på den kommersiella sidan tog Biljana Pehrsson något oväntat över vd-posten på Nordr i Sverige. Varför valde hon att gå den vägen? Vilka lärdomar och erfarenheter från åren på Kungsleden kan hon ta med sig i sitt relativt nya uppdrag? Från scenen på Fastighetssveriges event Stora bostadsdagen berättade Biljana Pehrsson om den första tiden på Nordr och vad hon fortfarande har att lära inom bostadssegmentet.


Biljana Pehrsson, vd för Nordr.

Biljana Pehrsson om planerna för Folkhem: "Ordnad expansion"

Bolag I förra veckan stod det klart att Nordr köper loss det joint venture de haft med Rikshem. Rikshem ville ställa in skärpan på hyresrätter och för Nordrs del såg de en möjlighet att föra ut trähusaffären på en bredare front. Biljana Pehrsson, vd för Nordr Sverige, säger till Fastighetssverige att köpet är ett sätt att expandera på ett sätt andra inte gjort.


Biljana Pehrsson, Anna Ervast Öberg och Annetter Frumerie.

Nordr köper loss JV från Rikshem

Transaktioner Nordr är en av Nordens större bostadsutvecklare som nu tar ett stort steg mot att bli ledande också i hållbar utveckling av flerbostadshus i trä genom att förvärva samtliga aktier i Folkhem. Ambitionen är att växla upp Folkhems närvaro på Nordrs huvudmarknader i Sverige och Norge – Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Trondheim, Stavanger och Bergen.


Vision av Masthuggskajen.

Ny samverkan för stadsmiljön på Masthuggskajen

Bostäder En ny samverkansorganisationen som fått namnet Samverkan Masthuggskajen har bildats. Organisationen är tänkt att utveckla Masthuggskajen till en levande stadsmiljö som bygger vidare på karaktären och stadslivet runt Järntorget och Långgatorna. Organisationen, som kommer drivas som en ideell förening, består av fastighetsägare i området.


Det går framåt med planen för den femte etappen av Årstafältets utbyggnad och nu ska planen ut på granskning. Till höger syns en illustration av kvarter D inom den femte etappen som totalt innehåller 1 400 bostäder.

Nästa stora del av Årsta-kakan till granskning

Bygg/Arkitektur Hittills har nio olika aktörer fått markanvisningar för att bygga bostäder inom Årstafältet femte etapp som totalt ska innehålla cirka 1 400 bostäder. Efter senaste beslutet i stadsbyggnadsnämnden är detaljplanen nu redo att ta nästa steg närmare ett antagande.


Gurmo Endale, partner i Reliwe som grundades 2021.

Ett mindre bagage gynnar Reliwe i bostadskrisen

Bolag Små och anpassningsbara utan bagage. Det är vad Gurmo Endale, partner i bostadsutvecklande Reliwe, säger är fördelen med den positionen de är i nu. De söker aktivt efter samarbeten, varav ett blev annonserat i veckan där de köpte en byggrätt i Veddesta av Nordr. Fastighetssverige fick ett samtal om vad som väntar det unga bolaget framöver.


Forsåker ligger öster om Mölndals stadskärna, i det historiska pappersbruksområdet.

Gigantisk detaljplan får grönt ljus i Mölndal

Bostäder I det historiska området Kvarnbyn i Mölndal har den första detaljplanen för 1 900 bostäder och 60 000 kvadratmeter till slut klubbats av kommunfullmäktige. Utvecklingen av området kommer ledas av det kommunala bolaget Mölndala, men flera stora fastighetsbolag finns med på listan av de som kommer sätta spaden i marken framöver.


Biljana Pehrsson, Nordrs vd.

Nordr inleder sista säljprocess av golfnära bostadsprojekt

Bostäder Efter över 350 sålda bostäder i Hills Villastad inleds nu den avslutande etappen av utvecklingsområdet. Nu säljstartar projektet Hills Fauna med 48 nya, golfnära bostäder.


Biljana Pehrsson, Nordrs vd.

Nordr förvärvar projekt i centrala Malmö

Bygg/Arkitektur Nordr förvärvar Skimra, ett av de mest omtalade projekten i centrala Malmö. Nordr övertar framdriften av projektet från Cormac med ambitionen om slutförande 2026.


Mineralvattenfabriken

Nordr flyttar kontoret till Mineralvattenfabriken

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med bostadsutvecklaren Nordr som flyttar sitt svenska kontor till Mineralvattenfabriken i Hagastaden. Avtalet omfattar drygt 1 300 kvadratmeter moderna kontor i den anrika fastigheten, mitt i Hagastadens industrihistoriska hjärta.