Image
Stockmanns fastighet i Helsingfors får ny ägare.
Stockmanns fastighet i Helsingfors får ny ägare. Bild: Keva

Stockmanns fastighet såld för fyra miljarder

Transaktioner Keva har köpt Stockmanns varuhusfastighet i Helsingfors för 400 miljoner euro, motsvarande cirka 4,17 miljarder kronor. Stockmann fortsätter som hyresgäst genom ett långfristigt avtal, även de övriga hyresgästernas avtal fortsätter i huvudsak oförändrade. Fastigheten är fyllt uthyrd.
Publicerad den 22 Mars 2022

Värdet på transaktionen är 400 miljoner euro, varav cirka 391 miljoner euro kommer att betalas i samband med transaktionen. Resterande del kommer att beaktas i hyran under de närmaste åren. Nettoavkastningen är cirka 4,2 procent.
– Vi är glada att vi har hittat en stabil och pålitlig inhemsk ägare till fastigheten. Varuhusbyggnaden i Helsingfors centrum är ikonisk och har ett utmärkt läge, vilket underlättade försäljningen av fastigheten, säger Jari Latvanen, vd för Stockmann.

Keva ansvarar för finansieringen av pensioner inom kommunsektorn och investeringen gav Keva en bra möjlighet att öka fastighetsportföljen.
– Det är fråga om en historisk värdefastighet på en central plats som lämpar sig för Kevas långsiktiga fastighetsinvesteringsstrategi och vars avkastningsförväntningar motsvarar de långsiktiga målen för Kevas pensionsfond, säger Kevas vd Jaakko Kiander.

Keva har både bostäder och kontorslokaler i sin fastighetsportfölj i sammanlagt cirka 130 objekt, huvudsakligen i huvudstadsregionen och tillväxtcentra i Finland. Marknadsvärdet på de direkta fastighetsinvesteringarna uppgick i slutet av förra året till ca 2,9 miljarder euro.

Keva är också en av de största tillhandahållarna av kontorslokaler i Finland.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige