Image
Mall of Scandinavia.
Mall of Scandinavia.

Rodamco om hovrättens beslut: "Vill få frågan slutligt prövad"

Juridik Den 30 juni 2023 meddelades skiljedom i målet mellan Peab och Unibail Rodamco Westfield avseende entreprenaden Mall of Scandinavia i Solna. Unibail Rodamco Westfield har nu yrkat att hovrätten ska upphäva skiljedomen i dess helhet i en så kallad klandertalan.
Publicerad den 14 Augusti 2023

Rodamco Projekt skriver i sin kommentar till inhibitionen att de är övertygade om att det finns goda skäl att få skiljedomen upphävd och kommer nu att låta den rättsliga processen ha sin gång.
"Det är uppmuntrande att Svea hovrätt delar vår ståndpunkt att den rättsliga processen ska vara avslutad innan några indrivningsåtgärder vidtas. Vi tror att klanderförfarandet kommer att leda till att skiljedomen upphävs och att detta obefogade beslut kommer att ändras. Vi kommer att ta tillvara på alla möjligheter som står till buds för att få frågan korrekt och slutligt prövad ", säger Jurn Hoeksema, vd Rodamco Projekt och COO Northern Europe

Bakgrund enligt Rodamco Projekt;
2011 tecknade Rodamco Projekt ett totalentreprenadkontrakt med Peab för sin investering i Mall of Scandinavia till ett fast pris om 3,6 miljarder kronor. Under projektets gång har RPAB även betalat PEAB 3,6 miljarder kronor för kontrakterade arbeten och godkända ändringsorder. Trots de tydliga villkoren i kontraktet inledde Peab skiljedomsförfarande 2017 och krävde ytterligare ersättning uppgående till 2,1 miljarder kronor.

RPAB har innehållit en mindre del av det fasta prisbeloppet på grund av egna krav mot Peab för förseningar, skador och utestående bristfälliga arbeten. Projektet försenades och slutbesiktningen godkändes 403 dagar efter avtalat öppningsdatum.

Peab inledde skiljeförfarande i vilket slutlig skiljedom meddelades den 30 juni 2023. Av de tre skiljedomare som fattade beslut var endast två för domen. Den tredje skiljedomaren i skiljenämnden har tagit avstånd från mycket väsentliga delar av domen. I sin avvikande mening pekar han på allvarliga fel i skiljedomen, bland annat att beslutet i flera delar strider mot den separata skiljedomen från mars 2021 samt bestämmelser i skiljemannalagen. Rodamco Projekt beslutade att överklaga domen i Svea hovrätt den 7 augusti 2023.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige