Image

Hemfosa köper för 444 miljoner

Transaktioner Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av 13 skolfastigheter, främst i Stockholmsregionen, till ett värde om 444 miljoner kronor, med exklusiv option att i september 2016 teckna avtal om ytterligare två skolfastigheter till ett värde av 320 miljoner kronor.
Publicerad den 1 Juni 2016

Genom affären stärker Hemfosa sin position som ledande aktör inom samhällsfastigheter på sin största marknad Sverige. Säljare är Turako Skolfastigheter AB.

Av de 13 skolfastigheterna är tio belägna i Stockholm, två i Västerås och en i Lund, nio av fastigheterna är tomträtter. Sex av fastigheterna är nyproduktion där en fastighet är färdigbyggd och fem är under uppförande. Den uthyrbara ytan uppgår till drygt 16 000 kvadratmeter. Den genomsnittliga avtalslängden är cirka 15 år och hyresvärdet uppgår till cirka 29,8 miljoner kronor per år. De två fastigheter som avses förvärvas är belägna i Stockholm och har en yta om 9 150 kvadratmeter, en genomsnittlig avtalslängd om cirka 15 år och ett hyresvärde om 20,8 miljoner kronor.

Uthyrningsgraden är 100 procent och största hyresgästen är Academedia.

– Jag är glad att vi har möjlighet att genomföra detta förvärv av bra skol- och förskolefastigheter med stabila hyresgäster och långa hyresavtal – en portfölj som passar Hemfosa mycket väl. Vi är specialister inom samhällsfastigheter och vill fortsätta att växa inom detta område på samtliga våra tre marknader Sverige, Norge och Finland, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.

För de fastigheter som avtalas om idag beräknas tillträde ske för nio av fastigheterna den 15 juni 2016 och för de resterande fyra fastigheterna i takt med att de färdigställs. För de återstående två fastigheterna beräknas avtal om förvärv tecknas i september och tillträde förväntas ske 2017-09-01 samt 2018-09-01.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige