Måndag 23 januari
08.15 Mingel, registrering, kaffe och frallaKom i tid, ät en lätt frukost och träffa branschkollegor under lättsamma former innan själva seminariet börjar.
09.05 Välkomna!
Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige och Lokalnytt, Malou von Sivers, moderator och Ingemar Rindstig, EY, expertkommentator/sidekick.
09.20 Makroanalys
Hur påverkas Sveriges och Europas ekonomiska utveckling av oron i omvärlden – av splittring i Europa, Donald Trump som president, av internationell terrorism, risk för hårdlandning i Kina – och så vidare?
Vilka är de största och viktigaste orosmolnen och hur bör de hanteras?
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea
09.50 Krönika – fastighetsåret 2016
Vilka var de bästa affärerna och i vilka regioner gjordes de? Varför utvecklades hyrorna som de gjorde och var placerade de internationella investerarna sina pengar? Varför blev 2016 ett rekordår på transaktionsmarknaden?
Ulrika Lindmark, chef för Newsecs värderings- och analysenhet.
Anders Elvinsson, biträdande värderingschef Newsec.
10.10 Hur blir fastighetsåret 2017?
Vilka trender kommer att bli utmärkande på fastighetsmarknaden 2017? Hur kommer finansieringssituationen att utvecklas? Åt vilket håll går yielderna? Vilka kommer att dominera på köp- och säljsidorna? Vilka faktorer ska vi hålla ögonen på och vilka är de största hoten?
Peter Broström, Savills IM, Sophia Mattsson Linnala, Rikshem, Max Barclay, Newsec och Lennart Sten, Svenska Handelsfastigheter.
10.35 Paus för fika och mingel
11.05 Framtidens digitala samhälle
Digitaliseringen förändrar vårt samhälle och vårt sätt att leva i grunden. Hur ser den digitala framtiden ut? Hur påverkas samhället och den fysiska miljön? Hur ser det digitala livet ut år 2025 och på vilka sätt måste fastighetsbranschen arbeta för att tillmötesgå framtidens krav?
Christian Wictorin, manager, Smart City & Digital Strategy, WSP
11.30 Runda bordssamtal: Kompetens- och integrationsutmaningen
Samtidigt som det planeras för mängder av nya bostäder och stora infrastruktursatsningar framöver råder det kompetensbrist inom stora delar av samhällsbyggnadssektorn. Kompetensbristen pekas allt oftare ut som byggsektorns stora flaskhals. Vilka ska förverkliga de stora planerna? Hur ska fler lockas till branschen? De nyanlända och i viss mån de yngre är en alldeles för outnyttjad resurs i dagens Sverige. Samtidigt går snabbspårssatsningen i fastighetsbranschen trögt. Vad görs och vad måste göras framöver?
Irene Wennemo, statssekreterare under arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Niklas Wykman riksdagsledamot (M), Peter Wågström, koncernchef, NCC, Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads, Mona Finnström, vd, Fastigo, Susanne Åhlén, vd, Fasticon kompetens.
12.00 Lunch- och mingelpaus
13.00 Hållbarhet: Hur dåligt mår jordklotet?
Klimatförändringarna går allt snabbare och konsekvenserna handlar om allt från smältande isar och höjda havsnivåer till ökenutbredning och ett överbefolkat jordklot. Hur allvarligt är läget? Går utvecklingen att vända?
Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist, Länsförsäkringar
13.30 Runda bordssamtal: Etik och hållbarhet som affärsidé
Hållbarhetsfrågorna har i dag en självklar plats högt på upp de flesta företagsledningars agendor. Detta beroende på allt från varumärkesstrategier via äkta engagemang till resultatet på sista raden. Samtidigt varnas det för att det börjar gå inflation i hållbarhetsstämplar och att allt som ser grönt och etiskt ut på ytan inte är det när man börjar skrapa på den. Hur ser trenderna inom hållbara investeringar ut? Vad efterfrågar investerarna och hur säkerställs hållbarhetskraven? Vilka hållbarhetsaspekter kommer man att beakta mest framöver? Vilka är fällorna – och hur ser framtiden ut?
Mats Olausson, senior advisor, Sustainable Products, SEB, Emma Ihre, hållbarhetschef, Mannheimer Swartling, Johan Magnusson, vd, Första AP-fonden och Bengt Wånggren, vd, Sweden Green Building Council.
14.00 Terrorhot och säkerhetsläge
Det svenska och europeiska säkerhetsläget känns mer oroande än på länge, med ett aggressivt Ryssland, hot från terrorgruppen Islamiska Staten och ökad global osäkerhet med Donald Trump som amerikansk president. Hur ser hotbilden mot Sverige och det svenska samhället ut?
Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan och King´s College i London.
14.30 Paus för fika och mingel
15.00 Talkshow med tungviktarna
Seminariedelen av dagen avslutas med en talkshow-inspirerad intervjustund med fyra av landets tyngsta fastighetsprofiler.
Sven-Olof Johansson, Fastpartner, Rutger Arnhult, Klövern, Biljana Pehrsson, Kungsleden och Urban Edenström, Stronghold.
16.00 Paus för spa, relax och ombyte inför middagen.
18.00 Trerätters middag med middagstalare: Magnus Lindkvist
”Varför börjar framtiden?”
Kristallkulan
har blivit en kristallabyrint. 2016 vände upp och ned på allt - från Brexit och
Trump till Islands EM-triumf och Pokemon Go.
Det är uppenbart att vårt framtidstänkande är trasigt. Futurologen Magnus Lindkvist
kan inte laga det men han kommer genom sin föreläsning på
Fastighetsdagarnas middag utforska ett helt annat sätt att tänka kring
morgondagens omöjligheter.
Magnus
Lindkvist, futurolog och framtidsforskare
Tisdag 24 januari
¤ Framtidens superregion
Hyperloop One kan innebära att man i framtiden kan ta sig från Stockholm till Helsingfors på 30 minuter, Stockholm – Arlanda på tre… Det här innebär att en ny superregion som omfattar fem miljoner invånare skapas. Hur realistiskt är detta? Hur påverkas samhället – och fastighetsmarknaden?
09.00 Presentation av projektet
FS Links, grundat av tre åländska entreprenörer från Åland fick tidigt kontakt med Hyperloop One, projektet som skapats av superentreprenören Elon Musk, som bland annat ligger bakom Tesla. Nu är Stockholm-Helsingfors-förbindelsen ett av de Hyperloop-projekt som ligger närmast förverkligande.
Mårten Fröjdö, partner, FS Links
09.30 Tekniken
Ramböll har genomfört en teknisk idéstudie om hur det rent tekniskt skulle gå till att förverkliga Hyperloop One. Hur gräver man en tunnel 50 meter under havsbottnen? Hur mycket utrymme behövs för nya stationer? Vad innebär ett sådant här projekt för den befintliga infrastrukturen?
Jan Salomonson, bergsingenjör och stf chef för Rambölls enhet Berg
10.00 Samhällsekonomin
Kostnaden för förbindelsen beräknas till cirka 180 miljarder kronor. Hur ser de samhällsekonomiska effekterna ut? KPMG har genomfört en idéstudie kring detta.
Åsa Hansson, ansvarig för infrastrukturfrågor på KPMG
Sven Draganja, senior manager, KPMG
10.25 Finland ligger långt framme (Punkten hålls på engelska)
I den finska staden Salo undersöks nu förutsättningarna för att bygga ett europeiskt utvecklingscentrum och en testbana för Hyperloop One. I första skedet planeras för en 10-15 kilometer lång testbana och om allt faller väl ut kan städerna Salo och Åbo ha en Hyper Loop One-bana klar för passagerartrafik redan 2021.
Jarmo Heimo, stadsarkitekt, Salo
10.50 Gemensam frågestund om Hyperloop One.
11.00 Avslutning av Fastighetsdagarna 2017.