Image

Debatt: "Dagens finansieringsmodeller kommer inte att lösa snabbt ökande krav på energieffektivisering"

Teknik Fastighetsbranschens kanske största utmaning under kommande år handlar om kraftigt höjda krav på energieffektivisering. Ny lagstiftning och finansmarknad kommer att tvinga fram mycket omfattande insatser som ska genomföras på väldigt kort tid. För många aktörer riskerar det här att bli en existentiell utmaning som kan bli svår att lösa med branschens vedertagna finansieringslösningar, det skriver Jesper Lövkvist, delägare och kommunikationsansvarig på Utopia Arkitekter och Rison Capital i en debattartikel.


Utopia Arkitekter i konkurs

Bolag Efter att ha brottats med svårigheter på en tuff marknad för arkitekter har Utopia Arkitekter försatts i konkurs, meddelar bolaget på Linkedin.


Emma Jonsteg.

Ett år av saknad – så förvaltar Utopia arvet efter Emma Jonsteg

Bolag Den 29:e februari 2020 somnade Emma Jonsteg in efter en längre tids kamp mot cancer. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig i arkitekt-Sverige men hennes ande lever fortsatt vidare hos Utopia. Mattias Litström, kreativt ansvarig och medgrundare av Utopia Arkitekter, berättar om sin vän och kollega, sorgen efter hennes bortgång och om arbetet med att förvalta arvet efter henne.
– Emma är en ytterst levande figur även fast hon är borta, säger han.


Utopia presenterar S:t Eriks inomhuspark

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter presenterar nu S:t Eriks inomhuspark, en inglasad parkbyggnad på S:t Eriksplan i centrala Stockholm.


"Inte särskilt likt Karlatornet"

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån om det som kan bli Nordens högsta byggnad – i Stockholm – och omedelbart gå om Göteborgs motsvarighet.


Utopia vinner pris för Nya Hovås

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utvecklingen av Nya Hovås, Göteborg, utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards.


Kokillen i Fagersta.

Sex svenska arkitekturprojekt är finalister i WAN Future Projects Awards

Bygg/Arkitektur Sex svenska arkitekturprojekt har utsetts till finalister i fem olika kategorier av den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. Projekt från hela världen tävlar i sju olika kategorier och de svenska projekten finns representerade i kategorierna bästa publika byggnad, kommersiella fastighet, transport, skola och två förslag i bästa bostadsarkitektur.


”Bidraget slår några flugor i en smäll”

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån Utopia har tagit fram ett av de sex svenska arkitekturprojekt som utsetts till finalister i den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. – Vore jättekul att vinna, säger Jesper Lövqvist på Utopia.


Kicki Westberg blir ny kontorschef på Utopia Arkitekter

Bolag Utopia Arkitekter har anställt Kicki Westberg som kontorschef. Hon kommer närmast från tjänsten som kontorschef på Wingårdhs stockholmskontor och tillträder den nya tjänsten i januari.


Wåhlin bygger i Hallonbergen

Bygg/Arkitektur Wåhlin Fastigheter har med hjälp av Utopia Arkitekter tagit fram ett förtätningsförslag för hyresrätter i Hallonbergen, Sundbyberg. Sex stycken hus i tre byggnadskroppar om sammanlagt 170 lägenheter blir ett lekfullt tillägg som bryter av mot den stora skalan och likformigheten hos områdets äldre bebyggelse.


Galären utvecklar nytt stadsdelscentrum i Luleå

Bygg/Arkitektur Galären har tillsammans med Luleå kommun tagit fram ett samverkansavtal där man gemensamt ska utreda utvecklingen av det nya stadsdelscentrumet på Kronan.


Stockholmsprojekt nominerade i internationell arkitekttävling

Event Veidekke och Utopia Arkitekter står bakom två projektidéer för bostadshus i Stockholm som nominerats i World Architecture Festival.


Två arkitekter bland kultur–Sveriges mäktigaste

Event Emma Jonsteg och Gert Wingårdh med på tidningen Focus lista över kultur-Sveriges 75 mäktigaste personer.


Skanskas Juvelen nominerad till arkitekturpris

Bygg/Arkitektur Skanskas nya kontorsbyggnad, ritad av Utopia Arkitekter, börjar byggas vid Uppsala station i höst. Nu nomineras byggnaden i World Architecture Festival.


Detaljplan antagen för Kopparhusen i Norrköping

Bygg/Arkitektur Det nya kvarteret med sammanlagt 15 000 kvadratmeter byggrätter samt garage ligger vid Kungsgatan och St Persgatan. Här planerar Klövern student- och forskarbostäder, kontor, restauranger och kaféer.


Bygglov klart för Juvelen i Uppsala

Bygg/Arkitektur I höst börjar byggandet av kontorshuset Juvelen vid resecentrum i Uppsala.


Tobin väljer Utopia Arkitekter i Nacka

Bygg/Arkitektur Tobin Properties AB har avslutat upphandlingen av arkitekt för tredje etappen av bostadsprojektet Tollare i Nacka.


Klart för 147 hyreslägenheter i Knivsta

Bostäder Knivstas kommun har antagit detaljplanen för kvarteret Murteglet i centrala Knivsta. På platsen har Utopia Arkitekter på uppdrag av Wåhlin Fastigheter tagit fram ett förslag för tre flerbostadshus.