Image
De nuvarande entréerna till Kiruna och Umeå Airport.

PE Teknik & Arkitektur bygger ut Umeås och Kirunas flygplatser

Bygg/Arkitektur Swedavia planerar att bygga ut flygplatserna i Umeå och Kiruna för att möta växande behov i respektive region. I båda fallen har PEs arkitekter fått i uppdrag att ta fram förstudie och lösningsalternativ. PE har tidigare utvecklat bland annat Arlanda Airport.


Dig-IT Labs syfte är att minska byggnaders miljöpåverkan genom digitalisering.

Digitaliseringsproblemet i fastighetsbranschen: Nu ska satsning från KTH hjälpa

Teknik Som Fastighetssverige kunde visa tidigare i veckan går digitaliseringen av det svenska fastighetsbeståndet för långsamt. Men nu ska ett nytt center på Kungliga Tekniska Högskolan påskynda processen. Jonas Anund Vogel på KTH är ansvarig för projektet, som heter Dig-IT Lab.
– Tänk typ appstore för byggnader, berättar han för Fastighetssverige.


Digitaliseringen av det svenska fastighetsbeståndet går långsamt. Men nya tekniker kommer ständigt.

Fastighetsägare prioriterar bort digitalisering – med negativa följder

Teknik En ny undersökning visar bister statistik: digitaliseringen av det svenska fastighetsbeståndet går för långsamt – detta trots att de flesta fastighetsägare tycker att detta är viktigt. Henrik Hammarström på GlobalConnect menar att eftersläpningen kommer att få negativa konsekvenser för branschen.


Peter Larsson, Jernhusen.

Jernhusen sluter avtal med Telcred om digitalt passersystem

Teknik Jernhusen har slutit avtal med Telcred om teknik och upplägg vad gäller en molnbaserad, digital plattform för administration av sina fastigheter. Detta i ett skede då många av bolagets drygt hundraåriga fastigheter står inför omfattande ombyggnation.


Tobias Olsson, produktchef på CDVI, menar att låslösningar bör ses över mer grundligt i samband med nya bostadsprojekt.

Säkerhetslösningen som bör prioriteras vid byggprojekt: "Gör rätt från början"

Teknik En bostadsrättsförening i Sundbyberg drabbades återkommande av inbrott. Trots att bostäderna bara var ett par år gamla såg man sig tvungna att uppdatera säkerheten för samtliga entré- och förrådsdörrar.
– Om säkerhetsfrågan hade prioriterats från början hade både otrygghet och onödiga kostnader kunnat undvikas, säger Tobias Olsson, produktchef på CDVI Nordic AB.


Tjänsten ska bidra till att minska digitalt utanförskap.

Stena Fastigheter gör satsning på digital inkludering

Teknik Boende hos Stena Fastigheter ska få tillgång till en kostnadsfri bredbandstjänst "Digital Inkludering", med en hastighet på 1 Mbit/sekund. Tjänsten möjliggör inkludering i det digitala samhället, så att alla hyresgäster ska kunna få tillgång till samhällsviktig information i sitt hem.


Pär Carlsson och Lena Wilton är grundarna till Norems satsning på proptech, genom bolaget Norept.

Norem lanserar nytt bolag inom proptechbranschen

Teknik Bolaget Norem lanserar nu ett nytt bolag inom proptechbranschen. Norept kommer att digitalisera verktyg för fastighetsbranschen från tidiga skeden med behovs- och kapacitetsanalyser av lokalbehov vidare till förvaltningsskedet.


Ny teknikplattform ger stora besparingar i logikfastigheter. Bobo Ekelundh är delägare på SI som tagit fram plattformen.

Ny teknikplattform ger stora besparingar i logistikfastigheter

Teknik Smarta transportterminaler kan ge hundratals miljoner kronor i energibesparing, effektiva transportflöden, ökad säkerhet och minskad manuell hantering. Tillsammans med flera internationella logistikjättar har bolaget SI, Sustainable Intelligence, utvecklat en unik styrplattform för logistikfastigheter som ger samordningsvinster på en helt ny skala. Nu görs plattformen SI Logiware tillgänglig för alla.


Bravida kommer att leverera tekniska FM-tjänster som tillsyn, skötsel, avhjälpande underhåll och beredskap inom tekniska installationer till Alstom.

Bravida tecknar flerårigt serviceavtal med Alstom för tjänster inom teknisk Facility Management

Teknik Bravida har tecknat treårigt avtal för leverans av tekniska FM-tjänster till Alstom. I Bravidas leverans ingår teknisk service för kontor, depåer och produktionssiter runt om i Sverige.


Fastighetssverige tar in AI-krönikör.

"April, april": Fastighetssverige tar INTE in AI-krönikör

Bolag Lördagen den första april presenterade Fastighetssverige nyheten att vi stärker vår digitalisering ytterligare genom att ta in chattroboten ChatGPT som ny helgkrönikör. Nyheten var ett aprilskämt.


Virtual reality, VR, är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem. ChatGPT tror att vi kommer använda det vid fastighetsköp.

ChatGPT: "Proptech kommer revolutionera fastighetsbranschen"

Teknik "Den svenska fastighetsbranschen befinner sig för närvarande i en mycket aktiv fas." Så beskriver ChatGPT alltså läget just nu i fastighetsbranschen – sannolikt en bild som inte alla skulle känna igen sig i. Fastighetssverige bestämde sig för att ta reda på vilka andra insikter AI-assistenten har om den svenska fastighetsbranschen och framtiden för AI och proptech i den samma.


Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Teknik Stockholm har tillsammans med Helsingfors och Hamburg tilldelats en ledande roll i ett EU-projekt som ska identifiera, testa och utvärdera lösningar länkade till urbana drönartjänster i Europas städer. Det kallas för urban luftmobilitet, eller Urban Air Mobility – användningen av drönare i städers luftrum som ett sätt att möjliggöra olika leverans- och övervakningstjänster. Det kan till exempel handla om trafikövervakning, medicintransporter eller polisspaning.


Virtual reality, VR, är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem.

Unik studie visar stor potential för VR i fastighetsutveckling

Teknik I ett gemensamt forskningsprojekt har NREP:s samhällsfastighetsgren Altura tillsammans med Spinview och Tobii utvärderat om ett digitalt VR-verktyg kan ersätta verkligheten när det kommer till att studera hur vi känslomässigt upplever miljöer.


Nya Ikea Kållered invigs 25 maj.

Än är vägs ände inte nådd för Ikeas robotlager

Teknik Ikeas nya satsning på Kållered har blivit kraftigt försenat. Till stor del på grund av det robotlager som skulle lanseras i och med färdigställandet av det nya varuhuset. Mattias Hennius som är pressansvarig för Ikea Sverige berättar att systemet inte höll den nivå man hade önskat. Ändå finns det hopp för ett robotlager i framtiden.


Framtidsforskaren: "Kostsamt att bygga om hus när tekniken väl kommer"

Teknik Hur ska egentligen framtidens städer se ut? Enligt omvärldsanalytikern Anna Frankzen Starrin är trenderna många, men aktörerna behöver göra mer för att staka ut vägen fram och skapa förutsättningarna. Hållbarhet, elektrifiering och infrastrukturens digitalisering är några av de punkterna Anna Frankzen Starrin lyfte fram under Boverketdagarna.


Mikael Karlsson är vd för MW Group som börjat använda drönare utrustade med sensorer så som värmekameror för att lokalisera värmeläckage, skador och brister i fastigheter, för att på så sätt hjälpa fastighetsägare att undvika onödigt dyra elräkningar.

Råd & Drön: Tekniken som kan hjälpa branschen att energispara

Teknik Militär teknik kan användas av fastighetsägare för att spara in på elkostnader – säkerhets- och försvarsbolaget MW Group har börjat använda drönare utrustade med sensorer så som värmekameror för att lokalisera värmeläckage, skador och brister i fastigheter. För Fastighetssverige berättar bolagets vd Mikael Karlsson om hur tekniken fungerar och hur branschen kan dra nytta av den.


Per Löfström.

Ny chef för affärsområde VVS-design på PE Teknik & Arkitektur

Karriär Den 1 november tillträder Per Löfström som chef för PE Teknik & Arkitekturs affärsområde VVS-design. Han har arbetat på PE i Uppsala sedan 2007, senast som sektionschef VVS. Han tar plats i ledningsgruppen för PE och kommer leda affärsområdet med 100 medarbetare.


Lundbergs Fastigheter tecknar avtal om boendeplattform och app med Avy-Tmpl

Lundbergs Fastigheter inleder samarbete med apputvecklare

Teknik Lundbergs Fastigheter tecknar avtal med Avy-Tmpl om boendeplattform och app. Samarbetet inleds med ett pilotprojekt där appen kommer testas i mindre skala under våren 2023. Förhoppningen är att över tid kunna erbjuda appen till merparten av Lundbergs Fastigheters drygt 7 000 hyresgäster.


Senaste releasen av VD Pro – nu blev ditt fastighetsliv plötsligt ännu enklare

Teknik Värderingsdatas verktyg VD Pro har länge varit det bredaste och mest moderna analysverktyget för fastighetsbranschen. Nu tar men ytterligare ett steg i utvecklingen med fler tids- och pengabesparande funktioner.


Jonathan Hall.

Så mycket gör ett långsiktigt partnerskap för driftnettot

Teknik Genom varsam renovering har förlaget Natur & Kultur minskat sin fastighets energiförbrukning och koldioxidutsläpp och gjort stora driftbesparingar – allt medan arbetet kunnat pågå som vanligt i huset. Tillsammans med den långsiktiga partnern Fastighetsägarna Service har de nu förberett fastigheten för en framtid av hållbar drift.