Image
152 kooperativa hyresrätter i kvarteret Torshamn i norra Kista har planerad inflyttning 2025.

SKB bygger 400 kooperativa hyresrätter

Bygg/Arkitektur Nära 400 kooperativa hyresrätter byggs nu av SKB i Kista, Gustavsberg och på Södermalm i Stockholm. Lägenheterna kommer att stå färdiga 2025.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om kooperativens fördelar på Stora bostadsdagen.

Bostadsjättarnas väg framåt del två: Fördel kooperationerna

Bolag De tre bostadsjättarna HSB, Riksbyggen och SKB är alla kooperationer. Att vara vd för en kooperation menar var och en av de tre jättarnas ledare är en jättefördel i nuläget jämfört med att vara börsnoterad. Bolagens chefer Eva Nordström, Johanna Frelin och Ingrid Gyllfors fortsätter att berätta om sina och sina respektive bolags mål – och vägarna dit.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om vägen framåt för de tre bolagen.

Bostadsjättarnas väg framåt: "Nyproduktionen ligger nere i källaren"

Ekonomi/Finansiering Bostadsbyggandet har mer eller mindre stannat av i Sverige. Hur påverkar detta de stora bostadsjättarna och vilket ansvar tar de i krisen? Fastighetssverige lyssnar till vd:arna på tre av Sveriges största bostadsutvecklare, HSB, RIksbyggen och SKB, och kollar ur ser deras projektportfölj ser ut och vilka svårigheter de ser på marknaden framåt.


Tidig illustration av byggnaden.

Veidekke bygger kontor och verksamhetslokaler i trä åt Svensk Kärnbränslehantering

Bygg/Arkitektur Veidekke har tecknat avtal med Svensk Kärnbränslehantering, SKB, om att uppföra nybyggnad av Geologibyggnad i Forsmark. Entreprenaden genomförs i form av en totalentreprenad i samverkan och omfattar ca 2000 kvadratmeter. Ordervärdet uppgår till cirka 55 miljoner kronor och förväntas vara klar 2025.


Kvarteret Docenten i Uppsala.

Ny teknik nästan halverar energianvändningen i flerbostadshus

Energi/miljö Myndighetskravet för energiförbrukningen i nybyggda flerbostadshus kan nästan halveras med hjälp av ny teknik och kvalitetssäkrade byggmetoder. Det visar energideklarationen för SKBs nya fastighet i Uppsala som använder 42 procent mindre energi än kravet. Fastighetssverige har pratat med fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.


Huset Persikan på Bondegatan i kvarteret Ananasen.

SKB bygger nya kooperativa hyresrätter på Södermalm

Bygg/Arkitektur Stockholms Kooperativa Bostadsförening tar ett spadtag för 153 nya lägenheter i det nya området som ska knyta ihop Norra Hammarbyhamnen med gatorna in till Medborgarplatsen. Kvarteret Ananasen står klart för inflyttning 2025.


I Årsta ska SKB bygga en ny fastighet i trä, natursten och återvunnet material.

SKB tilldelas markanvisning i Årsta

Bostäder SKB har tilldelats ytterligare en markanvisning i Årsta och satsar på hållbarhet i flera dimensioner: ett lågenergihus med stadsnära odling på gården och i entrévåning en handelsplats med saluhall i samverkan med Coop Butiker & Stormarknader.


SKB får förnya förtroende av EIB

SKB får 800 miljoner kronor från EIB

Ekonomi/Finansiering Europeiska investeringsbanken ger förnyat förtroende till SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, med ett lån på 800 miljoner kronor för att bygga lågenergihus i Stockholm.


SKB planerar att bygga 1600 lägenheter till 2028.

SKB: Plan för 1 600 nya kooperativa hyresrätter

Bolag SKB planerar att byggstarta 1 600 nya kooperativa hyresrätter fram till 2028.


Ingrid Gyllfors.

Ingrid Gyllfors blir ny vd för SKB

Bolag SKB:s styrelse har utsett Ingrid Gyllfors till ny vd för SKB. Hon tillträder under senvåren.


Uppsalas första kooperativa hyresrätter invigdes av SKB och Uppsala kommun när konstverket I tid och rum blev avtäckt av Eva Nordström, vd SKB och Erik Pelling, kommunalråd Uppsala kommun.

105-åriga SKB inviger första huset utanför Stockholm

Bolag För första gången på 105 år expanderar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, utanför Stockholms län. Kvarteret Docenten i stadsdelen Rosendal, med Uppsalas första kooperativa hyresrätter, ger möjlighet för de boende att leva mer hållbart. Nu har det klimatsmarta huset invigts.


Kvarteret Lysosomen i Hagastaden beräknas stå färdigt för inflyttning våren 2023.

Tolv våningar med kooperativa hyresrätter i Hagastaden

Bostäder SKB:s kvarter Lysosomen i Hagastaden växer nu på höjden och de 128 kooperativa hyresrätterna beräknas vara färdiga för inflyttning våren 2023. Samtidigt bygger föreningen ytterligare 236 lägenheter i Bromma och Uppsala, där kvarteret Docenten i Uppsala har första inflyttning redan nu i augusti.


SKB kommer att bygga 100 kooperativa hyresrätter i östra Skarpnäck, där det totalt blir omkring 700 nya bostäder.

100 kooperativa hyresrätter ska byggas i Skarpnäck

Bolag Exploateringskontoret i Stockholms stad har tilldelat SKB en markanvisning i Skarpnäck. Det innebär att 100 kooperativa hyresrätter kommer att byggas i stadsdelsområdet.


SKB blir ankarbyggherre i Nacka.

De får bygga i Nacka

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsen i Nacka har beslutat om markanvisning i projekten Henriksdalsbacken och Volten i Orminge. De vinnande anbuden kommer från Stockholms kooperativa bostadsförening, (Henriksdal) och Möller & Partners (Orminge).


SKB väljer Uppsala när man tar sitt första steg utanför Stockholm. Något som glädjer Erik Pelling.

Uppsalas starke man: "Kommer inte kunna skära guld med täljkniv framöver"

Bostäder Fastighetssverige har pratat med kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) för att ta tempen på Uppsalas bostadsmarknad.


Madeleine Brisère blir ny förvaltningschef på SKB.

Ny förvaltningschef för SKB

Karriär SKB har rekryterat Madeleine Brisère, närmast från Rikshem, som fastighetschef för södra Stockholm.


Kvarteret Timmermannen 14 på Södermalm är två av de tomträtter som kan bli aktuella för köp.

SKB köper 42 tomträtter av Stockholms stad

Transaktioner Det slutliga beslutet att SKB köper loss 42 av sina 94 tomträtter i Stockholms stad, har nu fattats av kommunfullmäktige. Friköpet innebär att SKB får en bättre balans mellan den ägda och hyrda marken. Den totala affären hamnar på 1,1 miljarder kronor.


Eva Nordström och SKB letar efter förvärv i Uppsala för långsiktigt ägande.

SKB höjer ambitionsnivån – letar efter nya marknader

Bolag Expansiva "evighetsförvaltaren" SKB växlar upp ordentligt. Under 2019 kommer man nära dubbla antalet byggstarter och efter 103 år till slut expandera utanför Stockholmsregionen.


Pernilla Enkler, ny hållbarhetschef på SKB.

SKB rekryterar hållbarhetschef från Trivselhus

Karriär 2018 tog SKB fram en ny hållbarhetsstrategi som är helt integrerad i affärsplanen. Nu inrättas även en tjänst som hållbarhetschef.


SKB:s vd om ny mätning: "Viktigt resultat"

Bolag 57 procent av stockholmarna är positiva till den kooperativa hyresrätten som upplåtelseform. Det visar en ny undersökning som har gjorts på uppdrag av SKB. För Fastighetssverige berättar bolagets vd mer om vad som ligger bakom resultatet och bolagets kommande projekt.