Image
Joakim Henriksson, vd Obos Sverige.

Obos Sverige varslar 55 medarbetare

Bolag Obos Sverige varslar om uppsägning för 40 fabriksarbetare och 15 tjänstemän, det rapporterar Smålands Tidningen.


John Sjölund, CFO på ALM Equity, berättar om det speciella förutsättningarna som rådde när de tillsammans med Corem grundade Klövern.

ALM Equity kommenterar Nreps köp av Klövern: "Flera var aktuella"

Bolag John Sjölund, CFO på ALM Equity medverkade på Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdagar med fokus på fastighetsmarknaden. Han berättade bland annat att det fanns flera intressenter på Klövern, men också vad som fällde avgörandet till Nreps fördel i den affären. Samtidigt ser han ljusa förutsättningar för nyproducerade hyresbostäder framåt.


Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige. Anna Broman bostadspolitisk expert på Byggföretagen. Eva Torberger är vice vd på Skanska Sverige och Johan Lindholm är förbundsordförande för Byggnads. (Bilden är ett montage).

"Positivt" och "skandal": Så tog branschen emot bostadsministern budgetposter

Bostäder Förväntningarna har varit höga efter bostadsminister Andreas Carlsons (KD) krismöte med branschen i mitten av juni. Många lade då hoppet till att handling skulle komma i budgeten för det bostadsbyggande som tvärnitat. Fastighetssverige har samlat in reaktionerna på regeringens budgetförslag från Skanska, Obos, Byggnads och Byggföretagen.


Enkel illustration av platsen där Obos ska bygga sitt landmärke Stadsljus, det som tidigare var känt som Gasklockan.

Obos landmärke tar ny fart i höst

Bygg/Arkitektur Det är snart ett år sedan som Obos valde att inte gå vidare med något av de arkitektförslag som de hade fått in för storsatsningen Stadsljus, tidigare Gasklockan, i Norra Djurgårdsstaden. För Fastighetssverige berättar Anna Grinneby, projektutvecklingschef på Obos, om hur bolaget jobbar vidare med det omfattande projektet och vad som står för dörren senare i höst.


Obos vd Daniel Kjørberg Siraj.

Obos vd: "Marknaden är inte helt mörk – men krävande"

Bolag "Vi har fler verktyg och större flexibilitet än de flesta", säger Obos vd Daniel Kjørberg Siraj till Fastighetssverige efter årets andra kvartalsrapport. Bolaget redovisade en vinst före skatt under andra kvartalet på 1 218 miljoner kronor, en ökning från 542 miljoner kronor från året innan. Däremot har bostadsförsäljningen mer än halverats.


Det går framåt med planen för den femte etappen av Årstafältets utbyggnad och nu ska planen ut på granskning. Till höger syns en illustration av kvarter D inom den femte etappen som totalt innehåller 1 400 bostäder.

Nästa stora del av Årsta-kakan till granskning

Bygg/Arkitektur Hittills har nio olika aktörer fått markanvisningar för att bygga bostäder inom Årstafältet femte etapp som totalt ska innehålla cirka 1 400 bostäder. Efter senaste beslutet i stadsbyggnadsnämnden är detaljplanen nu redo att ta nästa steg närmare ett antagande.


Obos vd Daniel Kjørberg Siraj.

Obos: Markant nedgång i bostadsförsäljning under H1

Bolag Det var en markant nedgång i försäljningen av Obos-anslutna bostäder i Norge under årets första halva, det skriver tidningen VG.


Gurmo Endale, partner i Reliwe som grundades 2021.

Ett mindre bagage gynnar Reliwe i bostadskrisen

Bolag Små och anpassningsbara utan bagage. Det är vad Gurmo Endale, partner i bostadsutvecklande Reliwe, säger är fördelen med den positionen de är i nu. De söker aktivt efter samarbeten, varav ett blev annonserat i veckan där de köpte en byggrätt i Veddesta av Nordr. Fastighetssverige fick ett samtal om vad som väntar det unga bolaget framöver.


Svenska Nyttobostäder siktar på 35 kronor i teckningskurs i emission

Bolag Svenska Nyttobostäder utreder förutsättningar att genomföra den företrädesemission som offentliggjordes den 16 mars till teckningskursen 35 kronor per aktie. Emissionen är tänkt att genomföras under sommaren.


Fredrik-Arpe_Svenska-Nyttobostader_Styrelse

Svenska Nyttobostäder aviserar ny strategi och nya finansiella mål

Ekonomi/Finansiering Svenska Nyttobostäder AB presenterar idag en kortfattad översikt av Bolagets uppdaterade affärsstrategi samt uppdaterade finansiella mål. Bolaget ska över en konjunkturcykel uppnå maximal riskjusterad avkastning och generera ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten.


Obos och Skanska går in i joint venture I Norge.

Skanska i norskt joint venture med Obos

Bostäder Skanska investerar cirka 320 miljoner kronor i bostadsprojekt med OBOS i Oslo och Bærum, Norge.


Fredrik Arpe, tf vd för Svenska Nyttobostäder.

Negativt förvaltningsresultat för Nyttobostäder

Bolag Svenska Nyttobostäder redovisar hyresintäkter om 59 miljoner kronor för det första kvartalet 2023 (53). Förvaltningsresultatet var -22 miljoner kronor.(11).


ALM Equity ökar sitt innehav i Svenska Nyttobostäder.

ALM Equity ökar sitt innehav i Svenska Nyttobostäder

Transaktioner ALM Equitys dotterbolag ALM Småa Bostad har idag frånträtt den projektportfölj som var del av den finansiella omstruktureringen av Svenska Nyttobostäder som kommunicerades i januari 2023. Samtidigt har utbyteserbjudandet genomförts där de preferensaktier ALM Equity äger konverterats till stamaktier. Efter den riktade emissionen och utbytesförfarandet kommer ALM Equity ha en ägarandel i Svenska Nyttobostäder om cirka 39 procent.


Olika projekt, på olika orter med olika förutsättningar. Lösningen på hur räntan slår mot bostäderna som ska stå färdiga inom kort varierar.

Ändrade upplåtelseformer i ränteklimatets spår

Bostäder Hyresrätt eller bostadsrätt. Vilken upplåtelseform som är bäst i ränteläget som råder verkar det vara ett sorts sammelsurium kring. Fastighetssverige tittade närmre på några av de fastighetsbolag som nu valt att ändra sina planer på de bostäder som planeras att färdigställas den närmsta tiden.


Svenska Nyttobostäders projekt Lignum på Telefonplan.

Svenska Nyttobostäder vill sälja projekt på Telefonplan

Bostäder Svenska Nyttobostäder avser att styra om projektet Lignum vid Telefonplan i Stockholm mot privatmarknaden i stället för att behålla det i egen förvaltning. Projektet omfattar försäljning av 204 yteffektiva bostadsrätter med planerad inflyttning i månadsskiftet september/oktober 2023.


Obos vd Daniel Kjørberg Siraj byter Veidekkes styrelse mot NCC:s dito.

Daniel Kjørberg Siraj om bytet till NCC – vill driva ur aktieägarnas synvinkel

Bolag Daniel Kjørberg Siraj lämnade i måndags Veidekkes styrelse och annonserade samtidigt att han kommer att ta plats i NCC:s dito. För Fastighetssverige berättar han att processen har gått fort – men att det hela var väntat.


Daniel Kjørberg Siraj och Cecilia Fasth.

Daniel Kjørberg Siraj och Cecilia Fasth föreslås till NCC:s styrelse

Bolag Valberedningen för NCC föreslår Cecilia Fasth, vd för Stena Fastigheter, och Daniel Kjørberg Siraj, vd för Obos, som nya styrelseledamöter. I och med nomineringen till NCC:s styrelse väljer Daniel Kjørberg Siraj att avgå från Veidekkes styrelse.


Fredrik Arpe, till vänster, tar över efter Tommy Johansson.

Avhoppade vd:n: "Bra tajming just nu"

Bolag Svenska Nyttobostäder gör en snabb förändring i vd-rollen när Tommy Johansson omedelbart får lämna och ersätts av styrelsemedlemmen Fredrik Arpe som tillförordnad vd. När Fastighetssverige pratar med Tommy Johansson och ordföranden Emma Norberg är de båda fåordiga kring den hastiga förändringen, men försäkrar att den senaste tidens kontroverser kopplade till bolaget inte har påverkat beslutet något.


Tommy Johansson får lämna som vd för Svenska Nyttobostäder.

Tommy Johansson lämnar som vd för Svenska Nyttobostäder

Bolag Styrelsen i Svenska Nyttobostäder har kommit överens med Tommy Johansson om att han lämnar positionen som verkställande direktör i bolaget. Styrelsen har utsett Fredrik Arpe till tillförordnad verkställande direktör.


Daniel Kjørberg Siraj.

Obos i byggstarts-topp: "Man måste gasa också"

Bolag Enligt den norska publikationen Boligprodusentene var Obos det bolag som byggstartade flest bostäder i Norge under 2022. Fastighetssverige har talat med Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för det nordiska bolaget, som berättar mer om de fortsatta satsningarna i Norge och varför delar av den svenska verksamheten behövt varsla fler anställda än den norska den senaste tiden.