Image
Karta över centrala Göteborgs bebyggelse. Färgerna visar ungefär när i tiden som bebyggelsen är planerad att vara klar. (Röd = 2021), Orange = 2028, Gul = 2035-2050, Ljusblå = Projekt klara sedan 2012. Vit = Befintlig bebyggelse

Så ska framtidens Göteborg möta vattnet, stärka kärnan och läka barriärer

Bostäder Göteborg, med sina stora och omdanande projekt på fronter i staden, står inför något unik. Inte bara när det kommer till infrastrukturen, som med Västlänken. Utan också med stora stadsutvecklingsområden. Så stora att staden tillsatt en chef för stora projekt på exploateringsförvaltningen vid namn Christer Niland. Han säger att även om de nu har väldigt konkreta mål satta i en tidsram som ska följas, så är det viktigaste att inriktning, vision och strategin håller.


Citadellet på Lindholmen.

Atrium Ljungberg tecknar hyresavtal på Lindholmen i Göteborg

Uthyrning Atrium Ljungberg signar hyresavtal med Devport i Göteborg. Det svenska teknikkonsultbolaget hyr 1 600 kvadratmeter på Lindholmen.


Göteborgs curlingklubb letar mark för en ny curlinghall då den nuvarande på Lindholmen med fyra banor är för liten för att tillgodose efterfrågan.

Oppositionen vill skynda på arbetet för en ny curlinghall i Göteborg

Bygg/Arkitektur Den nuvarande hallen på Lindholmen bedöms vara för liten för Göteborgs curlingklubb som nu vill hitta ny mark för att uppföra en större hall. Svenska Curlingförbundet och Sveriges Olympiska kommitté har inkommit med en skrivelse till kommunstyrelsen där de hoppas att kommunen finner vägar att bistå curlingklubbens planer via någon form av lösning när det gäller markfrågan.


Skatberget.

Tredje gången attraktivt läge kan få negativt planbesked

Bygg/Arkitektur Ett stenkast från Lindholmen och Karlastaden finns en bergshöjd som vetter ut mot Göteborgs hamninlopp och Göta älv. Där har Peab Bostad haft planer för ett litet men attraktivt bostadsområde. Nu kan dock förslaget på bostäder där stoppas – för tredje gången på tio år.


Karlatornet ska stå helt inflyttat om lite drygt ett år.

Först att flytta in i Nordens högsta hus

Bostäder På måndag är hissen bokad för inflytt för Armin Ghoroghi. Han är en av de som nu får flytta in i Karlatornet den kommande tiden. Det är mellan våning fem och 27 som bostadsköparna nu kommer kunna slå sig till ro.


Erik Selin, vd för Balder och Ola Serneke, vd för Serneke Invest-

Karlatornet står inflyttningsklart – stor intervju med Serneke och Selin

Bostäder Så var dagen kommen för de första personerna att flytta in i Karlatornet. För vissa har väntan varit lång. Inte minst för Ola Serneke. Fastighetssverige var på plats när det gavs en tur av entrén och visningslägenheten på våning 25. I lägenheten fanns även Balders vd Erik Selin, som likt Ola Serneke gav sin syn på läget framåt.


Skiss och strukturplan. Ljusrosa är kontor/utbildning/centrum, mörkrosa är bostäder.

Här är Chalmersfastigheters jätteplaner på Lindholmen

Bygg/Arkitektur Har ansökt om en utveckling på hela 112 000 kvadratmeter som inkluderar kontor, konferenslokaler, forsknings- och undervisningsmiljöer, boende och service. Fastighetssverige berättar mer.


Företaget Johanneberg Science Park ska avvecklas. I 13 år har de drivit samarbeten kring utveckling och forskning inom energi och stadsutveckling.

Viktig arena för samhällsbyggnad försvinner i Göteborg

Bolag Johanneberg Science Park har varit en mötesplats för såväl privata som kommunala bolag att driva frågor och forskning om samhällsutveckling och samhällsbyggnad. I partnernätverket finns bland annat Wallenstam, Skanska, Peab och Riksbyggen. Nu står det klart att företaget ska avvecklas. Samtidigt har Lindholmen Sicence Park fått ett utvecklat uppdrag att lyfta in energi och samhällsbyggnad i deras uppdrag.


Jürgen Daunis, vd för Understand.ai, välkomnar Andreas Martin som teknisk chef och platschef för anläggningen i Göteborg.

Tyskt AI-bolag öppnar kontor i Göteborg

Uthyrning Tyska Understand.ai väljer att göra sin första utländska direktinvestering på Lindholmen, mitt i Göteborgs fordonskluster. Samtidigt har man rekryterat en tidigare Ericsson-anställd till nyckelrollen som teknisk chef och platschef i Göteborg.


Atrium Ljungberg förlänger avtal på Lindholmen.

Atrium Ljungberg förlänger med Ericsson på Lindholmen

Uthyrning Atrium Ljungberg har förlängt hyresavtalet med Ericsson i Göteborg. Avtalet omfattar drygt 37 000 kvadratmeter på Lindholmen. Tillsammans ska bolagen utöka sitt arbete med hållbarhets- och energibesparingsfrågor.


Visionsbild över en del av etableringen på Lindholmen där Atrium Ljungberg och Älvstranden Utveckling är inblandade.

Nytt tag kring omfattande utveckling på Lindholmen

Bygg/Arkitektur Atrium Ljungberg och Älvstranden Utveckling är inblandade i planerna som ska tillföra en ny skola, en ny idrottshall, och byggrätter för i första hand kontor och centrumverksamheter på Lindholmen i Göteborg. Nu ska flera olika planuppdrag slås samman till en gemensam plan för att få till en effektivare process.


Rendering av hus B46.

Uni3 planerar en sjätte byggnad på Lindholmen i Göteborg

Bygg/Arkitektur Bygglovsansökan lämnas nu in för en sjätte byggnad på Geelys företagscampus på Lindholmen i Göteborg. Fokus för det nya huset är på externa hyresgäster som vill lokalisera sig till Västsveriges tech-kluster, i lokaler som är något utöver det vanliga. Som en del i det prisbelönta Uni3-konceptet kommer det nya huset utformas enligt det befintliga temat, men erbjuda flexibla lösningar för de bolag som vill lokalisera sig på Uni3. Det nya huset, med projektbeteckning B46, kommer få 17 500 kvadratmeter kontorsyta och enligt plan stå klart för inflyttning sommaren 2024.


Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med elbilsföretaget Polestar i fastigheten M2:an på Lindholmen i Göteborg.

Polestar flyttar in hos Atrium Ljungberg på Lindholmen

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med elbilsföretaget Polestar i fastigheten M2:an på Lindholmen i Göteborg. Avtalet omfattar 3 800 kvadratmeter och Polestar tillträdde lokalerna vid årsskiftet.


Ny arena på Lindholmen gör United Spaces störst i Göteborg.

Ny arena på Lindholmen gör United Spaces störst i Göteborg

Bolag Med öppnandet av sin nya anläggning på Lindholmen tar United Spaces position som den ledande aktören inom coworking i Göteborg.


Atrium Ljungberg köpte tidigare i år en fastighet på Lindholmen av Älvstranden Utveckling för över 400 miljoner kronor.

Så väljer Älvstranden ut rätt köpare på Lindholmen

Bolag Älvstranden Utveckling kommer att stå inför avveckling – men inte förrän det kommunala bolaget sålt av alla de attraktiva fastigheter som man äger, bland annat på expansiva Lindholmen i Göteborg. Under ett digitalt event berättade vd:n Lena Andersson och Cecilia Andersson, chef för fastighetsutveckling, om hur bolaget väljer rätt köpare när ett område ska utvecklas och hur Atrium Ljungberg landade den senaste stora affären i området.


Atrium Ljungberg ökar på Lindholmen.

Atrium Ljungberg köper för 448 miljoner i Göteborg

Transaktioner Atrium Ljungberg har tecknat avtal om två förvärv på Lindholmen i Göteborg, M1:an och Centralstationen som är en del av fastigheten Lundbyvassen 4:6. Tillsammans omfattar byggnaderna 22 000 kvadratmeter och förvärvas för cirka 448 miljoner kronor.


Kontorsfastigheten Blenda på Lindholmen.

Castellum hyr ut 965 kvadratmeter i kontorshuset Blenda

Uthyrning Castellum har tecknat hyresavtal med Annotell avseende en kontorslokal om 965 kvadratmeter i kontorshuset Blenda på Lindholmen i Göteborg.


Lindholmen.

Serneke säljer fastighet på Lindholmen

Transaktioner Serneke har sålt en fastighet på cirka 9 000 kvadratmeter till Fastighetsaktiebolaget Fribordet, ett helägt dotterbolag till Älvstranden Utveckling AB. Köpeskillingen uppgår till 173 miljoner kronor.


United Spaces får coworkinguppdrag av Geely.

Castellums United Spaces får prestigeuppdrag av Geely

Bolag Castellumägda coworkingbolaget United Spaces har ingått ett samarbetsavtal med den kinesiska industrikoncernen Geely. Samarbetet innebär att United Spaces kommer ha helhetsansvar för utveckling och drift av en stor coworkingverksamhet belägen i Geelys nya jättesatsning, som går under arbetsnamnet Geely Innovation Centre in Europe, och är under utveckling på Lindholmen i Göteborg.


Nu invigs Dome of Visions på Lindholmen

Bygg/Arkitektur Den 12 juni invigs Dome of Visions på Lindholmen intill Chalmers tekniska högskola i Göteborg.