Image
Lennart Weiss menar att mer eller mindre alla östeuropeiska bolag som verkar på den svenska byggmarkaden fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.

Byggfusket: "Vi har inte hittat någon som inte fuskar"

Bygg/Arkitektur I februari rörde Veidekkes Lennart Weiss upp känslorna när han hävdade att mellan 50 och 90 procent av de utländska bolagen på den svenska byggmarknaden systematiskt fuskar med löner, skatter eller sociala avgifter.
– I dag säger jag att 90 procent är i underkant. Det handlar om 95–100 procent, säger Lennart Weiss, som menar att östeuropeisk företagskultur frontalkrockar med svensk naivitet.


Lennart Weiss beskriver Nooshi Dadgostars och Vänsterpartiets agerande som "ett magplask utan dess like".

"Ett politiskt magplask utan dess like"

Bostäder Lennart Weiss kommenterar regeringskrisen.


Lennart Weiss och Stefan Attefall.

Weiss och Attefall bakom nytt stödboende

Bolag Nu startas ett nytt stödboende för att hjälpa människor ur hemlöshet, kriminalitet och missbruk. Bakom stödboende-satsningen 2nd Chance Stödboende finns bland andra Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, Stefan Attefall, tidigare bostadsminister, Samir Sabri, som arbetat länge med att hjälpa människor ur en kriminell livsstil, samt Henrik Nilsson, tidigare klubbdirektör för Brommapojkarna och innan det en lång karriär inom SEB.


Lennart Weiss menar att upp till 90 procent av utländska bolag i den svenska byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter. Antikorruptionsexperten Louise Brown säger att det finns stora kunskapsluckor bland svenska beställare.

Byggfusket – antikorruptionsexperten: "Stora kunskapsluckor hos beställarna"

Bygg/Arkitektur Efter Fastighetssveriges artiklar om fusk hos utländska bolag i den svenska byggsektorn: Louise Brown, med mångårig erfarenhet av antikorruption och granskning i olika länder, är kritisk mot branschens naiva inställning. Hon menar att det finns stora kunskapsluckor om myndigheternas begränsningar, en förskjutning av ansvar och att man sällan har en plan B.
– Sverige är en lätt måltavla för organiserad brottslighet.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Fusket bland utländska bolag – Weiss: "En falsk känsla av kontroll"

Bygg/Arkitektur De större svenska bygg- och fastighetsbolagen tar problematiken på allvar – men man lever i en falsk känsla av kontroll. Det menar Lennart Weiss efter Fastighetssveriges genomgång om fusket bland de utländska bolagen i den svenska byggsektorn.
– Många är i en förnekelsefas, säger Lennart Weiss.


"En förfärlig uppgift" – beställarna i fastighetssektorn om Weiss påståenden

Bygg/Arkitektur I onsdags larmade Veidekkes Lennart Weiss: "uppemot 90 procent av de utländska bolagen i byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter". I dag kommenterar Vasakronan, Fabege, Wihlborgs, Atrium Ljungberg och Jernhusen uppgifterna.
– Eftersom det är vi som betalar är det vi som kan påverka frågan mest, konstaterar Wihlborgs vd Ulrika Hallengren.


Lennart Weiss.

Lennart Weiss larmar: "Upp till 90 procent fuskar"

Bygg/Arkitektur Veidekke har undersökt fusket hos utländska företag i byggsektorn.
Lennart Weiss menar att upp till 90 procent av bolagen fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.
– Jag är chockad över hur det ser ut.


Lennart Weiss.

Ny bostadsminister – Weiss sågar

Sverige Veidekkes Lennart Weiss, som många i branschen gärna skulle se som bostadsminister, ser inte mycket positivt med regeringsombildningen.


Linda Jonsson.

Lämnar Veidekke för Moderaterna

Karriär Linda Jonsson, i dag analytiker och bostadspolitisk expert på Veidekke Sverige, tillträder den 1 januari 2020 en tjänst hos Moderaterna i Riksdagen. Hon kommer att jobba som politisk sakkunnig i civilutskott och ha särskilt fokus på att utveckla partiets bostadspolitik.


Lennart Weiss.

Weiss: "Faktaargument biter inte på myndigheterna"

Bostäder Nyligen publicerade Viedekke en rapport där man kritiserar tio centrala påståenden som Riksbanken och Finansinspektionen frekvent återkommer till i debatten om hushållens skulder. I en intervju med Fastighetssverige lyfter Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss fram två av påståendena som de mest oroväckande.


Lennart Weiss.

Ny rapport från Veidekke sågar Finansinspektionen och Riksbanken

Bostäder Veidekkes nya bostadsmarknadsrapport heter Missförstånd, överdrifter och rena felaktigheter. Rapporten analyserar och kritiserar tio centrala påståenden som Riksbanken och Finansinspektionen frekvent återkommer till i debatten om hushållens skulder.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Veidekke sågar debatten om hyresrätter: "Saknar finansiell analys"

Bostäder I dag presenterar Veidekke en ny rapport om hyresrätt och finansiering. Man menar att tanken att ett minskat byggande av bostadsrätter per automatik kommer att leda till såväl ett ökat utbud som en ökad efterfrågan av hyresrätter helt enkelt inte stämmer.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Veidekke: Stabiliserat men fortsatt skört på bostadsmarknaden

Bostäder Även om läget på bostadsmarknaden stabiliserats något de senaste månaderna är läget fortfarande mycket skört, konstaterar Veidekke i en färsk analys som analyserar tillståndet på bostadsmarknaden:
"Om nya åtgärder vidtas som påverkar efterfrågan riskerar vi en kris på bostads- och fastighetsmarknaden, av liknande djup och omfattning som skedde på 1990-talet."


Lennart Weiss

Weiss: Löser inga grundläggande problem på bostadsmarknaden

Bostäder Överenskommelsen mellan S, C, L och MP innehåller inga förslag som underlättar för de mest utsatta, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och bostadspolitisk expert med S-stämpel.


Weiss: Priser i sidled eller svagt uppåt

Bostäder I höstens utgåva av Veidekkes rapport Den svenska bostadsmarknaden menar bolaget att prisfallet beror på kreditrestriktionerna.
– Det är tydligt att det stora prisfall som skedde förra hösten i huvudsak orsakades av genomförda kreditrestriktioner, inte ökat utbud som Finansinspektionen hävdar. Bostadsmarknaden är lokal och prisfallet skedde även i marknader som helt saknade tillskott av nya bostäder, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige.


Stora Bostadsdagen
Anna Bellman och Lennart Weiss leder Stora Bostadsdagen på Grand Hotel i Stockholm den 20 februari.

Bellman och Weiss leder Stora Bostadsdagen

Stora Bostadsdagen Vart är bostadsmarknaden på väg? På det högaktuella seminariet Stora Bostadsdagen på Grand Hotel i Stockholm den 20 februari diskuteras bostadsmarknaden ur ett flertal olika aspekter.
Moderator för dagen är Anna Bellman, som vid sin sida har bostadsmarknadsdebattören Lennart Weiss från Veidekke som sidekick/expertkommentator.


Därför vill Lennart Weiss inte bli bostadsminister

Bostäder | PLAY Varför vill Veidekkes Lennart Weiss inte bli bostadsminister, vad tycker han krävs för att stärka ställningen för bostadsministerposten och vem vill han se som bostadsminister i en kommande regeringsbildning?


Fastighetsmarknadsdagen Uppsala

Lennart Weiss analyserar situationen efter valet

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Det mesta tyder på att vi efter söndagens val kommer att ha ett minst sagt struligt politiskt läge i landet.
Lennart Weiss, fastighetsbranschens önskefavorit till bostadsministerposten, kommer till Fastighetsmarknadsdagen Uppsala den 11 oktober och analyserar det aktuella läget och vad det betyder för bostadspolitiken och bostadssituationen i landet.


15 förslag från Socialdemokraternas expertgrupp

Bostäder Nu har Socialdemokraternas expertgrupp under ledning av Veidekkes Lennart Weiss, presenterat sin rapport. Gruppen lägger fram 15 förslag till nya åtgärder.

Fastighetsägarna: "Hoppingivande självkritik i (S)-rapport"

Bostäder Fastighetsägarna ser S-rapporten som en mycket ambitiös genomgång av bostadspolitikens historia, dagens utmaningar och förslag för en ny bostadspolitik.


Därför har ägarlägenheterna haft det tufft i Sverige

Bostäder Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke var övertygad om att ägarlägenheterna var på frammarsch i Sverige. Nu har han tänkt om. För Fastighetssverige berättar han varför.