Image
Lena Andersson har fått sparken från sin roll som vd för Älvstranden Utveckling.

Älvstrandens vd Lena Andersson får sparken

Bolag Det kommunala bolaget Älvstranden Utvecklings vd Lena Andersson får sparken, det beslutades på ett extrainsatt styrelsemöte i fredags. Det har förekommit misstankar om korruption och mutanklagelser i bolaget efter en granskning i Expressen. I ett pressmeddelande kommenterar bolaget sitt beslut.


Norra Älvstranden i Göteborg.

Nordr köper byggrätt i Göteborg

Transaktioner Nordr förvärvar byggrätt efter vinst i markanvisningstävling för Säterigatan Väst i det attraktiva området Sannegården på Norra Älvstranden i Göteborg. Anvisningen omfattar cirka 100 bostäder med krav på låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.


Rysarval – högerblocket leder med ett mandat

Bolag Det är fortfarande oklart vilket block som kommer att ta hem segern i riksdagsvalet. Med närmare 95 procent av rösterna räknade leder dock högersidan med ett mandat, det rapporterar SVT. De skriver samtidigt att det skiljer 47 000 röster mellan blocken. Slutligt valresultat kan komma på onsdag.


Visionsbild av halvön på Masthuggskajen.

Klart: De ska bygga halvön på Masthuggskajen

Bygg/Arkitektur Älvstranden Utveckling har tecknat avtal med danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff om att bygga den två hektar stora halvön på Masthuggskajen. Kontraktet är värt 1,3 miljarder och byggstart är beräknad till sommaren 2022.


Atrium Ljungberg köpte tidigare i år en fastighet på Lindholmen av Älvstranden Utveckling för över 400 miljoner kronor.

Så väljer Älvstranden ut rätt köpare på Lindholmen

Bolag Älvstranden Utveckling kommer att stå inför avveckling – men inte förrän det kommunala bolaget sålt av alla de attraktiva fastigheter som man äger, bland annat på expansiva Lindholmen i Göteborg. Under ett digitalt event berättade vd:n Lena Andersson och Cecilia Andersson, chef för fastighetsutveckling, om hur bolaget väljer rätt köpare när ett område ska utvecklas och hur Atrium Ljungberg landade den senaste stora affären i området.


Magasin 113 på Frihamnen.

Peab köper Magasin 113 på Frihamnen i Göteborg

Transaktioner Peab Fastighetsutveckling har vunnit tävlingen om Magasin 113 i Frihamnen i Göteborg och har köpt den centralt placerade fastigheten av Älvstranden Utveckling för 56,3 miljoner kronor. Peab Fastighetsutveckling kommer tillsammans med innehållsutvecklaren A house utveckla en destination för kreativa näringar.


Klartecken för halvön på Masthuggskajen.

Klartecken för halvön på Masthuggskajen

Bygg/Arkitektur Nu är det klart hur den två hektar stora halvön på Masthuggskajen ska byggas. Älvstranden Utveckling blir byggherre för all grundläggning på halvön. Alla avtal med de inblandade byggaktörerna är klara och nu väntar en upphandling av entreprenören som ska utföra konstruktionsarbetet.


Atrium Ljungberg ökar på Lindholmen.

Atrium Ljungberg köper för 448 miljoner i Göteborg

Transaktioner Atrium Ljungberg har tecknat avtal om två förvärv på Lindholmen i Göteborg, M1:an och Centralstationen som är en del av fastigheten Lundbyvassen 4:6. Tillsammans omfattar byggnaderna 22 000 kvadratmeter och förvärvas för cirka 448 miljoner kronor.


Per Bolund.

Fem miljarder avsatta till sänka lokalhyror i regeringens krispaket

Sverige Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Bland åtgärderna finns fem miljarder kronor avsatta för tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.


Mark- och exploateringsavtal för Masthuggskajen undertecknat.

Mark- och exploateringsavtal för Masthuggskajen undertecknat

Bygg/Arkitektur Nu möjliggörs en helt ny stadsdel som fullt utbyggd kommer att omfatta 1 300 nya bostäder och 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser då konsortiemedlemmarna för utvecklingen av nya Masthuggskajen i Göteborg undertecknat ett mark- och exploateringsavtal.


Stenvalvet utvecklar för Fortifikationsverket i Eskilstuna

Uthyrning Stenvalvet har tecknat ett nytt sexårsavtal med Fortifikationsverket i fastigheten Vägbrytaren 1 i Eskilstuna. Fortifikationsverket kommer att hyra cirka 3 000 kvadratmeter med plats för ungefär 170 medarbetare.


Geelys köp på Lindholmen klart

Transaktioner I somras tecknade kinesiska Geely en avsiktsförklaring om att köpa en fastighet av Älvstranden Utveckling för att kunna uppföra ett innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Efter långa förhandlingar är affären nu i hamn och Geely ett steg närmare att kunna uppföra jätteanläggningen.


AF Gruppen konverterar kontor till bostäder på Eriksberg.

AF Gruppen vill konvertera till lägenheter på Eriksberg

Transaktioner AF Gruppen köper Eriksbergsvarvets tidigare kontor på Celsiusgatan i Göteborg av Älvstranden Utveckling. Förvärvet omfattar även en vidhängande byggrätt mot Östra Eriksbergsgatan.


"Kan säkert finnas en del synpunkter från fastighetsbolag"

Sverige Regeringen överlämnar en remiss till Lagrådet med förslag som ska motverka skatteplanering med ränteavdrag och bidra till en ökad neutralitet i skattesystemet genom breddade skattebaser. Förslaget innebär att bolagsskatten sänks till 20,6 procent och att en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn införs.


Forsman & Bodenfors till Frihamnen

Uthyrning Ännu en avsiktsförklaring är klar för Magasin 113 i Frihamnen. Sedan tidigare finns en avsiktsförklaring med Kulturförvaltningen för Göteborgs Konsthall och nu är det även klart med Forsman & Bodenfors.


Yale i forskningssatsning i Göteborg

Bolag Chalmers och Älvstranden Utveckling AB inleder ett samarbete med amerikanska Yale University – det nya forskningsprojektet Fusion Point Gothenburg. Målet är att ta fram kunskap och metoder som låter akademi och praktik gå hand i hand genom byggandet av den framtida staden.


Ingen höjd skatt till höstbudgeten

Juridik Skattesmällen mot fastighetsbolagen skjuts med största sannolikhet på framtiden. Regeringen tänker inte ha med förslaget i höstens budget.


Ny chef för fastighetsutveckling på Älvstranden

Karriär Älvstranden Utveckling förstärker sin organisation genom att Gustaf von Seth tillträder rollen som chef för avdelningen fastighetsutveckling.


Älvstranden satsar på hållbarhet

Karriär Älvstranden Utveckling har tillsatt ett ”team för hållbar stadsutveckling”.


Lokalmarknadsdagen

Gigantiska Älvstaden-utvecklingen: En lägesrapport

Lokalmarknadsdagen Fram till år 2035 ska fem miljoner kvadratmeter byggas i Göteborg. Det rör sig om Nordens största stadsutvecklingsområde. Vart står de olika delprojekten? Håller tidsplanerna? Vilka är de stora utmaningarna framöver? Och vilka blir de kommande markanvisningarna? Hör Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling på Lokalmarknadsdagen den 5 september.