Image
Louis De Geer konserthus vid Motala Ström i Norrköping.

Vattenstrategen: "Fastighetsägare dränker sig själva"

Energi/miljö Norrköpings kommun har jobbat aktivt med att nå ut med information till fastighetsägare om riskerna vid översvämning och vilka åtgärder man kan ta. Kommunen har flera projekt där de letar sig fram till hur man ska anpassa staden till stora regnmängder. Även om det är på fastighetsägaren ansvaret ligger att skydda fastigheten så hoppas man från kommunens sida att det kan bli fler samarbeten framöver. Det är inte fullt prövat säger vattenstrategen Maria Rothman.


Utredare Thomas Edling och moderaternas Gunnar Strömmer.

Det kan bli lättare att vräka kriminella

Juridik Besittningsskyddet är starkt till hyresgästernas fördel. Men med de ökande antal sprängningar och skottlossningar i bostadskvarter så borde det finnas politiskt stöd för att genomdriva en förändring som gör det lättare för hyresvärdar att säga upp hyreskontrakt menar justitieminister Gunnar Strömmer (M) när han tog emot utredningen på ämnet.


Annie Carlefred, hyresrättansvarig på Bonava och Lisa Hybbinette, partner på Roschier advokatbyrå, är kritiska till hovrättens beslut

"Ett märkligt beslut" – kritik mot hovrättens beslut om presumtionshyra

Juridik Att hovrätten i två olika fall tagit beslut om en beräkningsmodell för hyreshöjningar av presumtionshyror har upprört många känslor. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan gick representanter från fastighetsbranschen ut och kritiserade vilka konsekvenserna kan bli både på kommande hyresförhandlingar – och på längre sikt i byggandet av hyresrätter. Fastighetssverige har djupdykt i de upprörda åsikterna om hovrättens agerande.


Till vänster Johan Knaust, vd för K2A. Till höger syns en visionsbild från bolagets trähusprojekt i Barkarbystaden i nordvästra Stockholm. Nu har bolaget fått en markanvisning i Sätra i sydvästra Stockholm för att bygga ett hyreshus i trä med 80 lägenheter.

K2A får mark för trähusbyggnation i Söderort

Bygg/Arkitektur Bolaget ska uppföra cirka 80 hyresbostäder i Sätra. Fastighetssverige berättar mer om projektet.


Skanska säljer Blå Port i Karlskrona.

HSB köper spjutspetsprojekt av Skanska

Transaktioner Skanska Hyresbostäder säljer sitt hittills mest långtgående projekt inom hållbarhet – Blå Port i Karlskrona. Köpare är HSB Sydost. Tillträde sker i samband med färdigställande som är planerat till det tredje kvartalet 2023.


NCC bygger 54 hyreslägenheter i Norrköping.

NCC bygger 54 hyreslägenheter i Norrköping

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Hyresbostäder i Norrköping AB bygga två sjuvåningshus med totalt 54 hyreslägenheter i östra Norrköping. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 85 miljoner kronor.


Mård Lind Förvaltnings vinnande förslag för bostadsprojektet i Sandtorp.

Lokal doldis vinner pilotprojekt i Norrköping

Bostäder För första gången har Norrköpings kommun genomfört en marktilldelningstävling för bostäder med låg hyra och god gestaltning. I hård konkurrens med 20 andra aktörer var det ett lokalt bolag som drog det längsta strået och får bygga de 65 lägenheterna i det nya bostadsområdet Sandtorp strax väster om citykärnan.


Johan Tengelin.

"Vi är inte oroade för hyresmarknaden"

Bolag Magnolias vd Johan Tengelin kommenterade hyresmarknadens framtid, ombildningar och finansieringsmöjligheter för projekt under JLL:s webbinarium Nordic Outlook.


Carola Lavén.

Lavén: Det talar för hyresrättens fortsatta styrka

Bolag Besqabs vd om ökad konkurrens på hyresmarknaden, relationen med bankerna och breddningen av bolagets affär.


Nordr säljer hyresrättsprojekt i Sundbyberg till Bantorget Hyresbostäder

Transaktioner Nordr (fd Veidekke Eiendom) har utvecklat projektet Rissnehöjden sedan 2005 med ambitionen att göra Rissne mer stadslikt med fler bostäder, lokaler för verksamheter, gator, lokalgator och förbättrade kommunikationer. På den aktuella fastigheten i Rissne planeras för 169 hyresrättslägenheter i fyra lamellhus och ett punkthus, med en uthyrningsbar area om cirka 9 000 kvadratmeter.


Mikael Granath, vd Willhem.

Granath efter rekryteringen: "Har en bra känsla"

Bolag Willhem rekryterar transaktionsanvarig från konsultsidan. Vd Mikael Granath förklarar varför för Fastighetssverige.


Peab bygger i Enköping.

Peab bygger i Enköping

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga 163 hyresrätter i Enköping. Beställare är Enköpings Hyresbostäder.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland
Tommy Svärd, Elenore Pellams, Lars Löfgren och Roger Ekström.

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland: De lokala aktörerna om marknadsläget

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Den 31 januari hålls Fastighetsmarknadsdagen Östergötland på Konsert & Kongress i Linköping. Bland annat kommer en namnkunnig lokal panel att diskutera läget på marknaden.


Hemsö säljer bostäderna i Nodhuset till kommunala Hyresbostäder i Norrköping och påbörjar därmed byggnationen av tredje etappen i Sandbyhov.

Hemsö säljer bostäderna i Nodhuset och påbörjar tredje etappen i Sandbyhov

Transaktioner Hela detaljplanen för Sandbyhov i Norrköping har vunnit laga kraft och Hemsö påbörjar nu byggnationen av det så kallade Nodhuset. Det nya huset ska inrymma vårdlokaler för Region Östergötland samt 42 hyreslägenheter som Norrköpings kommunägda bostadsbolag, Hyresbostäder, köper för 108 miljoner kronor.


Skanska Hyresbostäder rekryterar regionchef

Karriär Britta Cesar Munck har utsetts till ny regionchef för Skanska Hyresbostäder.


Köper i Inre hamnen i Norrköping

Transaktioner Hyresbostäder och Mannersons har köpt fastigheterna Jungfrun och Munken i Inre hamnen i Norrköping.


Riksbyggen säljer hyreslägenheter i Hyllie

Transaktioner Riksbyggen säljer 71 hyreslägenheter i Hyllie, Malmö, till Bantorget Hyresbostäder som ägs av LO och sju LO-förbund. Lägenheterna säljs under pågående produktion med beräknad inflyttning till sommaren 2018.


Hon blir vice vd för Erlandsson

Bolag Den 1 april 2018 tillträder Erlandsson Byggs nya vice vd, som senast kommer från Enköpings Hyresbostäder.


”Fastigheter ligger mig varmast om hjärtat”

Bostäder Nybildade Bantorget Hyresbostäders vd Erik Spernaes om LO-bolagets satsning på fastighetsmarknaden. Fler affärer är att vänta i framtiden.


Nytt fastighetsbolag gör bostadsaffär i Malmö

Transaktioner Riksbyggen säljer 166 nyproducerade hyreslägenheter i Kalkbrottet i Malmö till det nybildade Bantorget Hyresbostäder som ägs av LO och sju LO-förbund. Det är den första investeringen som Bantorget Hyresbostäder gör.